De papa’s van Blaka Foto

D.A.D.Nee, dat zie je niet bij ons, in de Bijlmer: hippe, zwarte meisjes op een racefiets.

Bij ons lopen ze of ze rijden auto. Of ze duwen luxe kinderwagens voort, met vier grote wielen, een kindervariant van scootmobiels.

Wat je ook niet ziet: zo´n redelijk jong stel, dat met twee fietsen een fietsbrug opzeult, met achterop een kind, en een derde op eigen fiets, op weg naar de sportvereniging.

In Blaka Foto ook geen papa, die met z´n kind een balletje trapt of over zo´n moderne transportfiets beschikt, met een grote, houten kleuterbak voorop. Of met een tuigje op de borst waarin de zuigeling.

Papa´s en mama´s lopen zelden samen, laat staan met kids. Papa heet de wakaman, de man die vertrekt en gaat, tenminste zo wordt hij genoemd in de Caribische gemeenschap, die melting pot met een slavernij verleden, met zijn genen overal vandaan.

Het kind groeit veelal alleen bij mama op. En dus gaat ie meer en eerder naar de kloten, zo denkt ons stadsdeel, alsof dat alleen van een papa afhangt en het gemis van een erf met oma´s en andere vrouwelijke buren. Papa moet van het stadsdeel zijn verantwoordelijkheid nemen. En dus is daar een campagne, te beginnen met posters in bushokjes, zie illustratie, waarop Surinaamse, jonge papa´s die als rolmodel functioneren: papa´s die geslaagd zijn in het leven en hun kinderen opvoeden, maar waarvan het onbekend is of zij wèl een echte papa hadden.

Be a dedicated, active dad, be D.A.D. is de boodschap, die blijkbaar in het Engels moest om het burgerlijk Nederlands van de oude onderdrukker te vermijden.

Maar hoe bereik je papa´s, die door mama zijn opgevoed in hun rol van wakaman, broertjes en zusjes hebben van een andere wakaman, die bij mama een kindje mocht maken en baby´s in huis zien, die ook hun zusjes baarden vanwege de sex, de liefde en de kinderbijslag.

Be another mother, doe aan keti koti, verbreek de ketens, had misschien de boodschap moeten zijn, want zonder mama blijft papa kind.

Maar als we die onverantwoordelijke papa´s toch willen straffen, weiger ze dan straks op het Kwaku veld als ze zonder kinderwagen komen of een tuigje op de buik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s