Een moeras stutte Zuidoost United

zuidoost united

De voetbalclub Zuidoost United verkeert in grote financiële problemen. Aan het eind van haar 3de seizoen, nu dus, heeft de club bij het stadsdeel een schuld van 100.000 euro aan achterstallige huur voor het riante sportcomplex in het Bijlmerpark. Oorzaak is volgens voorzitter Ronald Esajas de weigering van met name senioren-leden om hun contributie te betalen. Voor de ouderen bedraagt die 250 euro op jaarbasis. Esajas heeft nu 200 van die leden geroyeerd. Eerder in het seizoen werd al het dameselftal en een pupillenteam uit de competitie genomen, omdat de meerderheid geen contributie betaalde. Er blijven nu zo’n 300 leden over, wordt gezegd, en zeer waarschijnlijk kan er dankzij de royering geen seniorenteam meer worden opgesteld. United had eerste elftallen in de 4de klasse van de zondag- en zaterdagcompetitie.

Onder leiding van stadsdeel-bestuurder Emile Jaensch gaat in de komende maand aan een nieuwe start gewerkt, te beginnen met een bijeenkomst op 26 juni waarvoor alle leden en ouders zijn uitgenodigd. Het stadsdeel heeft zich inmiddels garant gesteld, zodat er na de zomer aan competities kan worden meegedaan, en om geld te besparen wil de voetbalclub de komende tijd doordeweeks nog maar 3 dagen van het sportcomplex gebruik maken. Het wil de KNVB ook zien over te halen om alle wedstrijden waaraan teams van United meedoen het ene (thuis)weekend in het Bijlmer Park te laten spelen en het andere (uit)weekend bij de ontvangende teams. Zo wordt er weer een weekend huur bespaard en lopen de verliezen van het Stadsdeel op, als die geen vervangende huurder weet te vinden.

Zuidoost United is het zoveelste echec bij het Surinaamse welzijnswerk in de Bijlmer, en dat begon al begin jaren ’70 toen het Caribisch Centrum failliet ging met 3 ton schuld. Met vele tonnen meer ging daarna Stichting Interim Beheer (SIB) in 1981 naar de knoppen – met onder meer directeur Harald Axwijk en penningmeester Emile Esajas – en uit SIB voort gekomen organisaties, zoals Kwakoe Jongerencentrum, Vikaasj en later het Kwakoefestival, wisten hun leven ondanks vele, financiële rampen lang te rekken, maar gingen uiteindelijk in de laatste jaren met subsidie- en andere schulden ten onder. De politici konden het eindelijk niet langer verantwoorden dat ze botweg belazerd werden.

Alle schulden ontstonden vooral omdat directeuren, bestuurders en bewindvoerders altijd veel meer personeel op de loonlijst zetten dan qua subsidie verantwoord was. Met het weggeven van baantjes werden netwerkjes, relaties en gunsten gekocht, maar er kon ook sprake zijn van familie- en andere dwang. ‘Iedereen’ wilde tenslotte mee-eten uit de subsidieruif en meende daar recht op te hebben. En allen wisten: als het erop aan komt, komen we er mee weg. De gemeente durft ons niet in de kou te zetten, want wij, Surinamers, zijn voor eeuwig slachtoffers en we komen slechts ons recht halen.

De laatste jaren is dat beeld gekanteld. De politiek durft sinds een paar jaar wel nee te zeggen, al werd onlangs weer besloten Vikaasj opnieuw een kans te geven. En nog geen jaar geleden leerden we via het voucher-project in Holendrecht dat het rommelen en hosselen zo diep in Zuidoost verankerd is, dat er gemakkelijk nieuwe subsidiegevers, zoals in dit geval Huurdersvereniging Amsterdam, gecorrumpeerd kunnen worden.

De United-leden van Zuidoost, die volgens Esajas doelbewust hun contributie weigeren te betalen, zitten zeer waarschijnlijk ook nog vast in dat o zo profijtelijke idee, dat zij, de voetbal-bestuurders, hun zakken wel zullen vullen, dat het stadsdeel, de gemeente, zoveel dwang uitoefende dat de club werd opgericht en er dus wel baat bij moet hebben, en dat zij als voetballers daarom beloond moeten worden met vrijstelling van contributie-betaling. Zo verdient iedereen wat en komt niemand tekort.

En ja, het is waar, Zuidoost United bestaat omdat de drie, Surinaamse voetbalclubs die daarvoor bestonden – SV Bijlmer, Kismet ’82 en KSJB – van hun oude terreinen op sportpark De Toekomst weg moesten, en het stadsdeel slechts een bespeler wenste voor het nieuw aan te leggen voetbalcomplex in het Bijlmerpark. Geen van de drie werd het privélege gegund, vooral omdat alledrie de clubs slecht georganiseerd waren met een beroerde financiële huishouding. De clubs konden het ook niet eens worden over een fusie en uiteindelijk werd daar boven in 2010 besloten dat de KSJB als meest ‘professionele’ vereniging de nieuwe club zou gaan trekken, maar wel onder strikte voorwaarden en onder een nieuwe naam, Zuidoost United, die zo ook een mooi uithangbordje voor het stadsdeel kon zijn.

Bestuurder Emile Jaensch glom bij wijze van spreken van trots, toen hij de nieuwe club aan ons, bewoners van Zuidoost, kwam aanbieden. Een club, die op een moeras was gebouwd, zo blijkt nu. Een club vol wanbetalers en met een organisatie die het niet redde. Gelukkig wordt de geldbuidel opnieuw getrokken. Hopelijk worden er nog wat centjes verdiend met het Kwaku-voetbaltournooi dat op 13 juli van start gaat, en gaan die centjes de juiste richting uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s