Holendrecht staat er mooi op

holendrecht-004Ach, het heeft natuurlijk niet zo heel veel om het lijf: de officiële opening van de verbouwing van een buurthuis en de aanleg van een plein. Desalniettemin: er waren drie leden van het Stadsdeel-bestuur aanwezig, Dalgliesh-Vyent-Jaensch- en als Herrema zijn heup niet had gebroken, hadden we hem ook gezien, in de Pravda-show die woensdag 4 september bij het nieuwe buurthuis Holendrecht werd opgevoerd. Veel toespraken, veel ‘ik juich jou toe’-interviews, en voor iedereen bloemen die indertijd in die geruchtmakende centendans rond de vouchergelden in opspraak was geraakt.

Het ging dan ook om Holendrecht, dat buurtje van appartementenbouw met 4 woonlagen, dat in de jaren ’70 als afwijzing van de Bijlmer hoogbouw werd neergezet en in eerste instantie bedoeld was voor al die Amsterdammers, die in de hoofdstedelijke saneringsbuurten woonden en die dus gesloopt en gerenoveerd werden. Een buurtje, dat nu wedijvert met de Bijlmer van rond ’90 en al jaren kampt met een armoedig ogend en slecht bezocht winkelcentrum naast het buurthuis. Maar gelukkig, het wordt opgeknapt, en er komt zelfs een Action, zo juichte Jaensch. Als dat geen goed nieuws is.

Veel gejuich was er op voorhand ook voor het nieuwe plein, dat voorzien zou worden van een mozaïek of tegeltableau, zoals men ook zegt, van wel 670m2 groot, opgebouwd met betontegels in 10 kleuren, en ontworpen door de befaamde kunstenaar met lange baard: Arno Coenen. Natuurlijk kreeg hij geen vrije opdracht. Zo moest er een middeleeuws wapen bij, dat, zo memoreerde Vyent, de buurt zijn identiteit moest geven. Een stadswapen zogezegd, waarvoor actieve bewoners en leerlingen van het basisonderwijs de ideeën mochten leveren. U ziet het: je verbondenheid ontleen je aan vroege tijden, toen ridders, graven en hertogen wapenschilden droegen, de paar steden beheersten en er een handzaam volk van lijfeigenen op na hielden.

holendrecht-009

Helaas is het tegeltableau van Coenen, dat ook een aardbol met waterspuiters bevat, alleen van zeer hoog boven, -vanuit een stil hangende helikopter bijvoorbeeld – in al zijn waardigheid en schoonheid te bewonderen. Voor Coenen is het dan ook een knooppunt van het universum, een hub, op te sporen via Google Earth, postcode 1106. Holendrecht staat dus eindelijk stevig verankerd in het heelal. En je kan er overeen fietsen en slenteren, dat is ook mooi, zonder te kunnen zien wat die 10 kleurtjes samen te betekenen hebben. En misschien vraag je je dan ook af waar die stedenbouwkundige was, die een intiem of grandioos plein kan ontwikkelen, waar bewoners graag verblijven, een plein dat meer is dan een vierkant met een grote boom, een tegeltableau, een terrasje, een voorwand van een school, en een witte zijwand van een non-descript gebouw – het buurthuis -, uitgerust met een ijzeren, open toren om er nog wat cachet tegenaan te gooien. Gelukkig is het groot genoeg voor een lekker buitenfeest met muziek, tot de buren aan de overkant gaan klagen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s