Van 520 huur voor 96m2 naar 630 voor 16m2

In de oude Bijlmer waren de huren van de klassieke appartementen het hoogst van Amsterdam: 2-3 x maal zo hoog als in Amsterdam Nieuw West. Het leidde indertijd mede tot leegstand. En nu mag je je handen dicht knijpen als je zo’n appartement kan verwerven. Afhankelijk van de flat betaal je nu zo’n 520 tot 600 per maand voor 96m2 ofwel een 4-kamerwoning. Daar bovenop komen de servicekosten, met verwarming als grootste post, in 2021 (toen de energie nog goedkoop was) zo’n 150 euro in totaal (110 voor de verwarming). Je had bovendien recht op huurtoeslag als je netto-inkomen daartoe aanleiding gaf, je kreeg dan bijvoorbeeld bijvoorbeeld 225 euro per maand.

Wil je nu in de Bijlmer een nieuw huis huren, dan kan je meestal naar die toeslag fluiten. Dat blijkt uit de verhuurprijzen van de appartementen, die nu op de markt komen. Alleen hele kleine appartementen, vanaf 16m2, geven je een kans op huurtoeslag en dan moet je inkomen als alleenstaande lager zijn dan 18.750 netto per jaar.

In Hillside, een toren van 18 etages, tegenover het AMC, zijn 233 woningen te huur, tussen de 16 en 42m2. De laagste huur is 630 per maand, exclusief servicekosten. Als het huurbedrag hoger is dan 808,06 krijg je geen toeslag.

De 208 sociale huurwoningen en 89 middelhuur in De Flier (het oude belastingkantoor met opbouw) op de hoek van de Flierbos- en Bijlmerdreef) beginnen qua huur met een bedrag van 805 en een ruimte van 16m2. De grootste woningen zijn niet meer dan 49 m2. Het zijn vooral studio’s, in grootte gemiddeld zo’n 25m2 met allemaal een huurprijs van 805, en daarnaast 2kamer-woningen. Ze zijn bedoeld voor kort verblijvers, want allemaal gestoffeerd en gemeubileerd.

De nieuwe Develstein woningen langs de Gooiseweg kent geen sociale huurwoningen, maar alleen middelhuur: in totaal 262 stuks, tussen de 53 en 82m2 groot, en startend met een huurprijs van 960.

Als je in Zuidoost werkt of woont heb je meer kans een nieuwbouwwoning te kopen of te huren, als je er tenminste het geld voor heb. 25% van alle nieuwbouw is namelijk in eerste instantie voor deze mensen gereserveerd. Het promotiebedrijf van ons stadsdeel Zuidoost City meent namelijk dat de toenemende populariteit (!) van ons stadsdeel onder kopers en huurders van buiten mede wordt veroorzaakt door onze authenticiteit en die authenticiteit bestaat dan uit die 25% ‘inboorlingen’ in de nieuwbouw. Dat is inderdaad andere koek dan die maatregel uit het grijze verleden, toen maximaal 20 tot 30% van de huurders van Surinaamse komaf mocht zijn. Zuidoost City had beter kunnen opschrijven dat nieuwbouw ten eerste ten goede moest komen aan inwoners van Zuidoost en dat 25% het absolute minimum was. En in tijd van schreeuwend woningtekort is die ‘authenticiteit’, onze huidige bevolking, waarschijnlijk de laatste reden om voor Zuidoost kiezen. Uiteindelijk maken vooral inkomen in verhouding met huurprijs of koopsom + woontype uit waarvoor men kiest. En anderzijds voorkomen de hoge huur- en koopprijzen, dat een groot deel (!) van het nageslacht der ‘authentieke’ bewoners überhaupt aan een betaalbare woning kan komen. Minstens 40% van de nieuwbouw zou een maximale huurprijs moeten hebben van 808,6 euro. Dat doet in ieder geval recht aan onze authenticiteit.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s