Radio Mart terug in de tijd

Norman van Gom is directeur van Radio Mart, omroep voor Surinaamse Amsterdammers en tot najaar 2023 gevestigd op Egeldonk 50, Bijlmermeer, een voormalig kinderdagverblijf dat dan gesloopt gaat worden. Het moet wijken voor een nieuwbouwbuurtje.

Norman ontving onlangs de Black Achievement Award, een beloning voor zwarte mensen die mooie dingen voor hun mensen doen. Norman kwam in 1994 bij Mart toen het beroerd met de zender ging. Een reden was dat Mart onderdeel was van Salto, die in Amsterdam de officiële zendmachtiging had voor alle omroepjes (een nog altijd heeft), die bij haar aangesloten waren. En zonder Salto kon je eigenlijk niet meer uitzenden. Radiopiraterij werd vanaf begin jaren ’80 nagenoeg onmogelijk gemaakt. De gedwongen relatie met Salto betekende dat je inkomsten van advertenties met Salto moest delen. Mart had het daardoor lastig en er waren andere oorzaken. Van Gom wist de zaak echter weer op te krikken. Een belangrijke stap daarbij was dat hij Mart van een multiculturele zender in een Surinaamse omroep veranderde.

De geschiedenis van Mart begon overigens ook in het begin van 1980, op een kale zolderkamer aan De Clerqstraat, met een mengpaneel, een microfoon en afspeelapparatuur. Er was een klein zolderraam en een wasbakje diende als w.c. Mart was het project van Roy Ristie en groeide snel. Er kwam een stichting, een bestuur en een mooie studio plus kantoor aan de Korte Leidsedwarsstraat. Op zaterdagavond werd er in een andere ruimte salsa gedanst, muziek die tegelijk in de ether was en werd verzorgd door een echtpaar uit de Concertgebouwbuurt.

Het hield na 1-2 jaar op toen het bestuur Ristie als directeur en omroep-presentator ontsloeg, omdat hij geld zou verduisteren. Roy verdween, maar liet wel een paar actievoerders achter, die zogenaamd in de redactie van zijn eigen programma zaten. Zij bezochten met een zekere regelmaat de studio en knipten dan de draden door, die de studio met Salto verbonden. En dan was er geen uitzending meer. Onder leiding van Henry Strijk smeedde enkele Mart-medewerkers toen een complot. Midden in de nacht haalden ze alle radio apparatuur weg en vervoerden die naar een pand in de Eerste van der Helststraat bij Sarphatipark, waar Strijk namens de gemeente ruimten beheerden om Surinaamse landgenoten te leren hoe ze een bedrijfje konden runnen, bijvoorbeeld een kapperszaak. In een van die ruimten startte Mart dus opnieuw met een imponerend draaiboek voor een nieuwe toekomst. Strijk werd de directeur, tot hij de zaak in 1994 aan Van Gom overdroeg.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s