Onveiligheid in Zuidoost vergroot

Ik geef het grif toe: ik voel me hartstikke veilig in de hoogbouw van de Bijlmer. Het is al jaren geleden, dat ik het zelf meemaakte of hoorde van vrienden en buren, dat er een diefstal was, een beroving, een inbraak, een geweldsdelict of wat voor naars dan ook. Een uitzondering wellicht: dit jaar werd er beneden bij mij, op 5-hoog, een illegale wietplantage opgerold, die geëxploiteerd werd door twee Bulgaren in een illegaal doorverhuurde woning van een Zuid Amerikaanse moeder met twee kinderen.Het is ook waar, – hoewel mijn ervaring objectief niets over de waarheid zegt – , dat dat wij in Zuidoost na Amsterdam Zuid over de beste veiligheidsindex beschikken, zoals ons stadsdeel met enig tromgeroffel in een persbericht schreef. Heeft Amsterdam Zuid van mei 2012 tot mei 2013 een veiligheidsindex van 56, wij hebben er een van 60, tegen een Amsterdams gemiddelde van 71. Wij zijn er echter ten opzichte van 2012, toen we na Zuid ook al het beste scoorden, met 3 punten op achteruit gegaan. In heel 2012 haalde we een getal van 57.De veiligheidsindex wordt opgebouwd aan de hand van werkelijk gedane aangiften voor diefstal etc en daarnaast worden gevoelens van onveiligheid berekend. Dat zegt dus lang niet alles over de werkelijke onveiligheid. We weten niet hoeveel aangiften niet worden gedaan, bijvoorbeeld, omdat je bij de politie te lang moet wachten of slecht behandeld wordt, of omdat je de Nederlandse taal zo onmachtig bent, dat je nauwelijks aangifte kan doen, of de politie als illegaal zo wantrouwt, dat je zo ver mogelijk van het politiebureau weg blijft. En dan hebben we nog zaken waar veel bewoners überhaupt geen aangifte over doen zoals burenoverlast – ook onderdeel van de veiligheidsindex – of over gewelddadige vrienden, echtgenoten, vriendinnen, echtgenotes, kinderen of wie dan ook. Hoe meet je bijvoorbeeld ook de onveiligheidsgevoelens bij een illegale migrant, die afhankelijk is van mensen, die misbruik van hem kunnen maken. En dan zwijgen we nog maar over allerlei economische delicten, zoals te hoge onderhuur, betalingsafdrachten bij het verkrijgen van werk, te laag loon, of verregaande uitnutting van je positie als grootverdiener.


Nog een kanttekening: de veiligheidsindex gaat over stadsdelen en de daarin liggende buurten. Zo kan een stadsdeel als geheel veilig zijn, maar een bepaalde buurt hebben waar het niet echt pluis is. Omgekeerd kan natuurlijk evenzo. Zo is het centrum van Amsterdam met een index van 89 het onveiligst van Amsterdam, maar dat komt vooral door wallen. In een bepaalde buurt, in het westen van het centrum, is het heel veilig.
In Zuidoost is het super veilig in Driemond, index 27, maar Bijlmer centrum, het gebied ten westen van de Gooiseweg, scoort in het laatste onderzoek een index van 84, terwijl die in de Bijlmer oost 67 is, in Nellestein 79 en in Holendrecht/Reigersbos 53. Dat zegt allemaal weer niet zoveel over bepaalde delen van deze buurtcombinaties. Hoe doet Holendrecht het tov Reigersbos of bijv. de hoogbouw in de Bijlmer tov de laagbouw. We kennen de cijfers niet.

Een ding is in ieder geval duidelijk: de veiligheid in Zuidoost is sinds 2008, een stuk beter geworden, en dat is ook de trend in geheel Amsterdam, hoewel in 2010 en 2011 her en der, ook in Zuidoost, een index werd gemeten met een cijfer tussen 120 en 130, ofwel heel onveilig. Gen stadsdeel kan zich eigenlijk op de borst kloppen dat zij op het gebied van veiligheid het beste beleid hebben gevoerd. En dat de Bijlmer zo goed scoort, heeft verder niet alleen te maken met Driemond en Gein, die het gemiddelde laag houden, maar natuurlijk ook, zou je denken, met de sloop, die veel armen verjoeg en meer middenklasse binnen haalde, met voorlopig als netto resultaat: minder bewoners dan voor de sloop.

Deze laatste stelling over de invloed van sloop wordt echter ten dele ondergraven door de cijfers. Neem Bijlmer centrum: in 2008 was de veiligheidsindex van Bijlmer centrum 126 tegen 84 in 2013. Er waren in 2013 in hetzelfde gebied 319 aangiften van inbraken tegen 342 in 2008, 1066 diefstallen versus 1070, 450 geweldsdelicten tegen 454, 151 gevallen van vandalisme tegen 208, 221 klachten over overlast tegen 144 en 477 zaken van burengerucht tegen 538. De gevoelens van subjectieve veiligheid daalden van 107 in 2008 naar 101 in 2013.
In Bijlmer centrum werd het dus ondanks de sloop, de renovatie en de nieuwbouw niet echt zoveel beter, maar de index daalde wel met 42 punten.

Meer info: de index

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s