De Bijlmer was naast een socialistische woonwijk het modernste van het modernste in de jaren ‘60 toen de wijk bedacht werd. Eindelijk 100m2 als sociale huurwoning voor een gezin, de ultieme droom van de huisvesters, en daarnaast de autostad voor Nederland. Superbrede, rechte wegen, garages om het blik op te bergen en geen auto op het maaiveld, ofwel de parken waarin de flats geplaatst werden. De auto’s kruisten op 2 meter hoogte over dijken, viaducten en vierkante, betonnen pilaren. Veiligheid voor alles. Geen kruispunten voor fietsers, wandelaars, brommers en auto’s. Het woongebied voor de bewoner die zijn ontspanning, zijn rust en medebewoners zocht.

De garages waren berekend op 1,3 woning per gezin, want moeder de vrouw zou ook wel een autootje kunnen hebben, maar vanaf het begin was er te weinig autobezit om de garages te vullen. De bevolking was in het geheel genomen gewoon te arm. En dus werden de garages een enorme verliespost. De Bijlmer Vernieuwing, vanaf 1992, bracht het idee om de zo door het Nieuwe Bouwen vervloekte woonstraat in ere te herstellen, vanwege de zogenaamde sociale veiligheid en het gezellig winkelen. Vele hooggelegen wegen, in de Bijlmer dreven genoemd, werden gesloopt, en met hen verdwenen ook vele garages. Parkeren voor de deur werd het nieuwe principe, bij de niet gesloopte flatgebouwen en de eengezins nieuwbouwbuurten, want het bezit moet onder handbereik blijven en natuurlijk zichtbaar zijn.

In de naaste toekomst zullen nog meer garages gesloopt worden, ondanks de grote verbouwingen die in de loop der tijd hebben plaats gevonden en in de garages ruimte maakten voor allerlei startende ondernemingen. Al die bedrijfjes zijn inmiddels verdwenen, weggejaagd door de toekomstige sloop en nieuw gerealiseerde bedrijvigheid in bijv. de onderbouw van flatgebouwen, waar ze niet renderen.

Aan de Daalwijkdreef zal in ieder geval een garage voorlopig gehandhaafd blijven, die van Develstein, meteen naast de Gooiseweg. Er komt daar een groot foodcenter van allerlei kleine keukens, dat in het buitenland zo’n enorm succes schijnt te zijn. Afgelopen weekend, 21 en 22 september, vond een voorpremière plaats van het foodcenter dat in 2014 zijn deuren moet open.

Het was verbazingwekkend dat er nagenoeg zonder enige reclame toch nog mensen op af waren gekomen, maar druk werd het nooit. Een verloren weekend voor de uitbaters, die bovendien op het verkeersplatform voor de garage waren gepropt, zo’n plek met de allure van een slonzig parkeerveld bij een slecht wegrestaurant. Natuurlijk had men het dak van de garage kunnen gebruiken, zodat mensen ook met de auto het foodcenter konden bereiken. Het had hen ook uitzicht gegeven. De voedselkarren stonden nu elk parkeren in de weg.

En het blijft natuurlijk een probleem dat Develstein volstrekt geïsoleerd aan de rand van alles ligt. Het enige voordeel is dat er honderden studenten in de directe omgeving wonen. Het oude Kraaiennest was desalniettemin een veel betere locatie geweest, maar dat mocht en kon niet, al was het maar omdat de ontwikkelaars van het nabij gelegen Kleiburg, de Klusflat, hun nieuwe bewoners hopen te verleiden met een parkeerplek dichtbij de lift, in het groen. Voor de garage, die Kraaiennest ook was, verlies je dan een belangrijke inkomstenbron.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s