Bij Zuidoost United wappert geen vlag

zuidoost-united-tegen-unoAlle pupillen- en juniorenteams van Zuidoost United staan begin dit jaar op de 5de of 6de plaats, maar het vlaggenschip, het eerste zondags elftal, spelende in de 4de klasse, staat bijna veilig 2de, en won zondag overtuigend met 5-1 van Uno uit Hoofddorp. Dat gebeurde onder een grijze hemel, in een kale omgeving.  Geen wapperende vlag in stok, nauwelijks enig reclamedoek, geen klok, geen scorebord. En ook nauwelijks supporters. De betonnen tribune is geheel leeg, maar je kijkt er wel rechtstreeks in de dug-outs van Zuidoost United en Uno. En dan valt op, dat de staf en reserves van Uno allemaal een keurige clubjas dragen met achterop het logo van een sponsor.  Bij United zijn niet alle stoeltjes bezet. De trainer staat consequent in zijn loopvak,  zijn spelers eindeloos met luide stem soufflerend.  Aan de overkant staan zo’n 15 fans, Uno met ietsje meer.

In de kantine is het even steriel en opgepoetst, alsof ze net zoals de velden buiten net is opgeleverd, wat toch al weer in 2010 gebeurde, toen de Surinaamse voetbalverenigingen SV Bijlmer, Kismeth en KJSB op bevel van Zuidoost werden samengevoegd en hun velden bij Sportpark De Toekomst achter zich moesten laten. Het doel was een financieel en ook anderszins gezonde vereniging in dat nieuwe Bijlmerpark, waar voor de club een paar sportvelden werden aangelegd en een pracht van een moderne behuizing voor kleedkamers, kantine en andere faciliteiten verscheen.

zuidoost-united-cantineDe kantine had van iedereen kunnen wezen. De club heeft haar niet toegeëigend, alsof het niet haar ding is. Je kan er patat krijgen en een Surinaamse maaltijd. Er zijn bierpompen en er draait een tv scherm. Zondag 26 januari nemen daarvoor drie oudere heren plaats, met de rug naar het veld aanschouwen ze Go Ahaed-Ajax. Er zitten ook twee papa’s met hun kind, een van United en een van Uno. Die van United eet patat.  De keuken wordt bemand door een dame, de bar door twee verlegen meisjes. Op de staantafels stapel foldertjes van de panna expo bij Imagine IC. En verrassend: uit de speakers komt popmuziek.

Het gaat niet goed met de United. Dat blijkt ook uit de website. Er straalt pure onverschilligheid van uit. En het gaat ook niet goed met de leden, bij het begin nog 600, inmiddels rond de 300 of minder, dat wordt niet duidelijk. In ieder geval zo’n 12 elftallen, drie senioren en 9 pupillen/junioren, plus 3 teams voor het zaalvoetbal: in totaal zo’n 200 spelers.  Het vrouwenteam is verleden jaar, halverwege het seizoen uit de competitie gehaald, omdat te weinig vrouwen hun contributie van 235 euro per jaar betaalden. Zomer 2013 werden nog eens 200 leden wegens wanbetaling van de ledenlijst afgevoerd, met als extra straf geen spelerspas meer, zodat ze ook niet bij een andere club aan het voetballen kunnen voordat de achterstallige contributie + incassokosten betaald zijn. Er kwam een schuld van 120.000 euro, te betalen aan het stadsdeel, vooral opgebouwd door het niet betalen van de huur voor het complex, een 4.000 per maand, ofwel de contributie van 200 volwassen leden. Club in nood, stadsdeel schiet te hulp. De schuld werd voorlopig geparkeerd. Er kwamen nieuwe eisen. Voor het komende seizoen moet United 400 leden hebben. Er moeten ook meer kaderleden en vrijwilligers komen.

Voorzitter Esajas is op 16 december 2013 optimistisch als Het Parool hem interviewt, maar inmiddels staat op de website het bericht dat de penningmeester van de afd. ledenadministratie elke week 15 dossiers krijgt van wanbetalers, hetzij contributie, hetzij boetes of beiden. Voor 1 februari a.s. moet dat betaald zijn, anders worden ze geroyeerd.

zuidoost-united-cantine-2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s