WONEN ROTTERDAM,  NA DE OORLOG

De eerste, grootschalige nieuwbouw vond na de oorlog in Rotterdam plaats. Geen wonder, de Duitse bommen hadden voor een enorme kaalslag gezorgd. Men wenste een nieuwe samenleving, met zelfstandige buurtjes en wijkjes, uitgerust met basale eigen voorzieningen, – zoals een winkelcentrum en een arts (afhankelijk van de grootte van de buurt of de wijk)-  en met een bepaalde mix van bewoners, ieder soort in eigen blok. Dit werd later bekend als stempelen. De specifieke blokjes voor bejaarden, jonge gezinnen en bijv. alleenstaanden konden in elke gewenste hoeveelheid geplaatst worden, desnoods in elke nieuwe buurt dezelfde blokken. Bedoeling was ook dat al die nieuwe verzamelingen wooneenheden tezamen de nieuwe stad zouden worden, met ook eigen vertegenwoordigingen in politieke en andere stedelijke organen.

In de jaren ‘40/’50 kwamen er buurten en wijkjes als Zuidwijk, Pendrecht, en wat later Hoogvliet. In Hoogvliet verschenen de eerste galerijflats voor de havenarbeiders. Genoemde na-oorlogse bouw bevindt zich vooral in Rotterdam Zuid. In de jaren ‘60 kreeg Rotterdam in het Noorden van de stad ook zijn eigen ‘Bijlmer’: Ommoord hoewel kleiner van opzet, zonder verhoogde wegen en garages. Ook geen geknikte bouw maar rechte flatgebouwen.

Inmiddels zijn alle buurtjes/wijkjes verkrot, bevolkt door migranten van overal, en voor een groot gedeelte weer opgeknapt, waarbij de slopershamer niet geschuwd werd. In Hoogvliet werd de renovatie in 2de instantie begeleid door Crimson architectuurhistorici (Wouter Van Stiphout met name, nu prof te Delft), waarvoor het project WiMBY! Hoogvliet gestalte kreeg. Crimson keerde zich tegen verdere sloop en realiseerde onder meer een nieuw, cultureel centrum in een park, inmiddels gesloten, en een bijzonder buurtje voor musici: laagbouw in een cirkel, met de huizen rond een heuvel, waarin de muziekstudio’s werden geplaatst. Ook Ommoord werd gerenoveerd en kreeg een nieuw winkelcentrum. Laatste lijkt nu geheel op orde, maar in Rotterdam Zuid liggen de sociale problemen van R’dam opgestapeld. Er zelfs een speciale hoofdbaas aangesteld – een voormalig lijsttrekker en wethouder namens Leefbaar Rotterdam – die de boel ook sociaal moet upgraden.

De foto’s vertellen de werkelijkheid van 1-2 jaar geleden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s