De jacht op de stemmen

db zuidoostHoe minder mensen geloven dat zij er toe doen of hoe minder mensen menen dat niets belangrijker is dan zijzelf hoe minder zij geneigd zullen zijn het stemhokje binnen te gaan.  Zoals gebruikelijk vrezen de partijen en politici dat met name de zgn niet westerse allochtonen het minst bereid tot stemmen zijn en dus gezien onze eerdere stelling het minst bereid tot participatie en ook veelal verkerend in de vuilnisbak van de samenleving.  Ze krijgen evenwel geen programma voorgeschoteld dat hen zekere toekomst kansen biedt, maar zover wij ons er in verdiept hebben veel loze woorden.

In Amsterdam Zuidoost wordt slecht gestemd. In 2010, bij de verkiezing voor de stadsdeelraad kwam 39% van de 59.340 kiesgerechtigden naar het stemhok; in Bijlmer centrum 32% en in Bijlmer oost 37%. Daar wonen ook de meeste niet westerse allochtonen, samen met de Nederlandse verliezers.

De gemeente Amsterdam heeft 4 ton ingezet om deze afkerigen en geslagenen naar de stembus te brengen. En omdat een PvdA-type de campagne ging leiden heette het al snel, dat die partij belastinggeld ging misbruiken om de eigen achterban te vergroten.

In Zuidoost schijnen de leden van het Dagelijks Bestuur – de PvdA-ers Herrema en Dalgliesh, de VVD-er Jaensch en de Groenlinkser Vyent – bij de allochtonen -radiostations Mart (vooral surinaams) en Razo (gevestigd in Zuidoost, bestaande uit een Surinaamse hoofdmoot en verder vele etnisch georganiseerde ‘onder-stations’) zendtijd te hebben gekocht om hun boodschap voor de komende verkiezingen uit te venten. Ze worden geïnterviewd door pr-dame dan wel heer, die de vooraf goed gekeurde vragen keurig opleest. Deze bewering komt van Henk de Boer, huidig fractievoorzitter van het CDA, maar bij de komende verkiezing niet meer herkiesbaar. We hebben niet kunnen checken of de beweringen van Henk kloppen, want we luisteren eerlijk gezegd nooit naar Mart en Razo, hoewel we ze wel kennen.  We weten ook niet of de DB-ers een speciaal belastingpotje hebben gemaakt om hun eigen partij commercieel uit te venten.

Wat we wel weten is dat stadsdeel Zuidoost al jaren veel geld steekt in Razo en dit station ook beschouwt als zijn eigen omroeper,  en dat Mart niets voor derden doet als men niet met geld over de brug komt. Beide stations worden ook niet gedreven door de zucht naar onafhankelijke journalistiek, nieuws en feiten, door de waarheid en niets anders dan de waarheid.  De programma’s worden gemaakt door niet-journalisten, die hun eigen achterbannen bedienen en daar wat aan willen verdienen. Het zijn huur soldaten in de informatie voorziening en daarnaast propagandisten. Maar het zijn natuurlijk ook de kwebbelaars van de stamtafel, die een uitermate nuttige functie verrichten in het infomeren van de eigen groep. Hun bereik is ons evenwel onbekend.

We hebben een troost: de gemeentepolitiek lijdt aan een sterk dalend belang in interesse, zowel bij de journalistiek als de burger. Politieke discussies hebben plaats gemaakt voor public relations. De informatie voorziening wordt steeds meer onder controle gebracht en drijft in de journalistiek vooral op ‘ kijkcijfers’.  Ook de burger zag zich dat aantrekken. Ga eens aan de slag, organiseer je eigen participatie.

Een Reactie op “De jacht op de stemmen

  1. Het aantal verkiezingslijsten en kandidaten geeft mij bijna het idee dat de stemmers uit de vorige verkiezingen nu gekozen willen worden. Jammer genoeg is het aantal te verdelen stoelen verminderd. Of er in de toekomst nog geld beschikbaar is voor Razo en/of Mart betwijfel ik.

    De dorpsroddels en vetes zullen natuurlijk blijven. Maar of de kwaliteit van onze bestuurders ook blijf. Het gesteggel en gedoe mag voor mij wel verdwijnen ….
    Bezorgde groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s