Stadslandbouw: een nieuw politiek item in zuidoost

rosengard, malmoMalmö, de Zweedse havenstad, is beroemd op zijn parken en berucht vanwege de wijk Rosengard, in het midden van de stad, en in velerlei opzichten gelijkend op de oude Bijlmer.  Hoogbouw in ruim groen, bedoeld voor de middenklasse, maar al snel vergaarbak van migranten, die op zeker moment 80% van de bevolking uitmaakten. Het werd het meest onveilige stadsdeel in Zweden en er waren fikse rellen tussen de overheid en de achter gestelde bevolking. Beroemdste burger van Rosengard is Zlatan Ibrahimovic, die er geboren werd uit een Bosnische vader en Kroatische moeder, en er voor zichzelf een protshuis als buitenverblijf  heeft laten neerzetten.

In het verleden werd in Rosengard een tuinproject bedacht om de bewoners meer bij elkaar te brengen en samen verantwoordelijk te maken voor de wijk. Er kwam een ruim budget, een tuinachitect, en bewoners konden samen met die architect aan de slag. Het werd indertijd een groot succes, maar hoe het verder gelopen is, is ons helaas onbekend.

In Zuidoost worden langzamerhand de stadslandbouw en stadstuinen (urban gardening) een politiek item. VVD-er Jaensch begon er mee, toen hij voor zuidoost een nieuwe Floriade wilde binnen slepen. En laatst nog opende hij een lullig dakterrasje van het oude Kwakoe-gebouwtje als stadstuintje. Lijst 31, Platform Zuidoost, met als leider de ex-PvdA-er Jude Kehla Wrinkar, heeft een programma voor de komende verkiezingen opgesteld, waarin hij pleit voor ‘urban gardens for growing own vegetables, fruits and flowers ‘. Dit item komt overigens niet terug in de Nederlandse vertaling van het programma, zoals neergezet bij een afbeelding van de nr. 2 op de lijst, een witman uit Nederland.

WEG MET DE BIRI Ook de PvdA wil zich gaan in inzetten voor urban gardening dan wel stadstuinen, zo begrepen we. Het item wordt ook opgevoerd door Bijlmer Style, een groep van rappers, die verleden keer ook meedeed aan de verkiezingen en op een haar na een zetel misliep. De 4 jaar oudere heren pleiten nu voor het opbouwen van een hechte samenleving, waarbij eenieder verantwoordelijk is voor het reilen en zeilen daarvan.  Speerpunt daarbij is het onderwijs, en een bevolking die zoveel mogelijk zelfvoorzienend is en daarmee zijn eigen armoede bestrijdt. Bijlmer Style in Het Parool:  Een samenleving die grotendeels zelfvoorzienend is door middel van zonnepanelen en stadslandbouw op de daken van de flats en met allerlei voorzieningen voor een gezonde levensstijl: sport, parken, krachtcentra voor bewoners en verkooppunten van gezond voedsel. Coblijn: ‘Het stoort mij dat ik in de Amsterdamse Poort alleen maar patat, hamburgers en gefrituurde kip kan kopen. We eten hier veel te veel ongezonde troep. We moeten het belangrijk vinden dat we onze kinderen gezonde voeding voorzetten.’ Afriyie: ‘Waarom beginnen de jongens die nu ’s ochtends vroeg op straat een biri zitten te sippen, niet een broodbakkerij? Er zit vast wel een goede bakker tussen.’

We zullen onder meer naar Malmö moeten om te zien hoe daar het tuinproject verlopen is. En we zullen natuurlijk moeten beginnen. We hebben overal ruimte.  En  het eindeloze maaiveld in de Bijlmer vraagt om echte tuinen, fontijnen, en stadslandbouw. Bovendien hebben we nog de garages, zover niet gesloopt. Met behulp van ledlampen kunnen daar alle groente verbouwen, die we nodig hebben, zoals wetenschappelijk al is aangetoond en ooit in de jaren ´80 al, in rudimentaire vorm,  voorspeld, hoewel er toen nog geen ledlampen waren. Er zijn namelijk ook groenten die geen licht nodig hebben, zoals champignons, en Paul Bos,  toen projectleider Hoogbouw Bijlmermeer, kwam daarom met het voorstel de lege gedeelten van de garages tot champignon boerderij om te toveren.

Onderwijl kent de Bijlmer al jaren een stuk grond,  in eigendom van de provincie, waar inwoners van Zuidoost groenten kweken. Dan doen ze aan de rand van de Bijlmerweide,  langs de weg naar Diemen.  Helaas zijn niet alle stukken grond in gebruik en worden andere gronden gebruikt als buitenhuisje of illegaal café.

Meer info voor het vergroenen, klik op deze site.

Een Reactie op “Stadslandbouw: een nieuw politiek item in zuidoost

 1. Aan de Daalwijkdreef en naast de kinderboerderij het Brinkie ken ik een moestuin / volkstuin op biologische grondslag. En bij Nieuw Grunder ligt midden in een plantsoen een klein groentetuintje.

  Maar ik herinner mij de moestuinen bij elke hoogbouwflat van voor de sloop. Naast de Gaasperdammerweg lag een prachtige verborgen fruittuin.

  De mooie plannen om braak land uit te geven voor urban farming zijn mislukt.
  Het lijkt er op dat elk politiek onderwerp in Amsterdam-ZuidOost gedoemd is te mislukken.
  Alleen ontbreekt de anarchie nog om zaken zelf ter hand te nemen.

  Bezorgde groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s