De Bonte Kraai heeft een rookhok voor de hangman

bonte-kraai-1Als u vanmiddag zou uitstappen  bij metrostation Kraaiennest zou u zomaar een groep opgewekte Nederlanders kunnen tegen komen: wit van kleur, zo tussen de 25 en 60 jaar oud, casual modieus gekleed. Nette mensen dus, van enig nivo, met een goede opleiding. Mensen op safari mag u konkluderen, op BijlmerSafari: deze zomer 12 keer, waarvan drie keer gratis voor bewoners van Zuidoost, werknemers van het stadsdeel en genodigden van het stadsdeel. Ons stadsdeel is blij met de safari en gaf dit jaar 80.000 euro.

Als u de groep ‘reizigers in gevaarlijke oorden’ niet tegen komt, ziet u wellicht een vertrouwd beeld langzaam voorbij schuiven, vertrouwd voor ons althans. Het beeld van de creoolse man op een oude, wat verfomfaaide fiets, misschien met een plastic tas aan het stuur. De man die zich als een schildpad voort beweegt, op weg naar zijn plek bij het buurthuis de Bonte Kraai op Kraaiennest. Een plek die Muriel Dalgliesh, de bazin van ons stadsdeel, voor hem en andere hangmannen verzorgde, samen met Jannigje Twigt, bazin van het Programmabureau, dat voor tonnen oude buurthuizen verbouwde, bijvoorbeeld 6,5 ton voor de Bonte Kraai.

De man gaat naar een plek aan de oostkant van het gebouw, waar een houten bankstel met tafel staat, en waarop de gouden en glazen rondgang eindigt, die bij de verbouwing van de Bonte Kraai ten dele om het gebouw is aangelegd, opdat het transparant naar buiten wordt, een welkom uitstraalt en warmte geeft. De rondgang begint bij de hoofdingang en is volgestouwd met grote, houten tafels, een soort kruiwagen voor kinderen en andere troep. Ze is opslagplaats zo lijkt het, maar kijk, daar aan het eind, vlak voor die tafel buiten, is een hokje met wat stoelen en een asbak, en dus die deur naar buiten. Het rookhok voor de hangman voor als het buiten koud is en regent.

In de Bonte Kraai schijnen ook andere activiteiten te gebeuren, net zoals in die andere verbouwde buurthuizen, zoals Anansi in de oude D-buurt, het Gein in Gein, Holendrecht in Holendrecht en No Limit bij Ganzenhoef. We hebben geen idee wat er zoal omgaat, maar ze zijn in ieder geval allemaal keurig opgeknapt en je kan er ruimten huren. We weten ook niet wat ze het stadsdeel op jaarbasis kosten, maar weer wel dat in ieder geval een verliespost is. Zo besloot het Dagelijks Bestuur zonder Remco van Dijk op 19 april om een ton extra voor de buurthuizen in 2016 uit te trekken, ter compensatie van gederfde inkomsten uit zaalverhuur voor feesten en partijen.

Een Reactie op “De Bonte Kraai heeft een rookhok voor de hangman

  1. De bazin van ons stadsdeel had ik tussen aanhalingstekens gezet. Ik hoop in ieder geval dat je het ironisch bedoelt. Zat Henk de Boer nog maar in de bestuurscommissie. Die geniet nu van zijn welverdiende pensioen. Gelukkig voor hem. Vrees dat er anders allang gif in zijn koffie was gedaan. Als Henk de Boer nog in de bestuurscommissie had gezeten was het heel anders gelopen. Henk liet zich de mond niet snoeren. Het was dan nooit zover gekomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s