Kansrijk schoffelt Remco weg

remco van dijk, vertrek

Remco van Dijk ontvangt felicitaties bij zijn verkiezing tot db-lid.

Urwin Vyent (Groen Links) sprak het gisteravond luid en glunderend: “De democratie heeft gesproken”. En toen was Remco van Dijk (D66) al weg, zes weken na zijn aantreden als db-lid cq portefeuille-houder (ph) te Zuidoost. Remco stapte welbewust in het mes dat hijzelf keurig in positie had gebracht. Hij diende die avond laat, in de besluitvormende vergadering van de bestuurscommissie, namelijk een motie in, die naar hij zei zijn integriteit als politicus vertegen-woordigde, maar die ook nooit door zijn mede db-ers (Dalgliesh en Vyent) onderschreven zou worden, en zeer waarschijnlijk ook geen meerderheid zou halen. Dat bleek: met zeven tegen zes werd zijn motie over onderzoek naar Kansrijk verworpen en maakte Remco later geheel onverwacht zijn vertrek bekend, terwijl hij een uurtje daarvoor nog tegen een motie stemde, waar hij als D66’er voor was. Zijn uitleg: als lid van het db stem je met een stem. Niet in het geval van Remco dus, die benadrukte dat bij hem principes uiteindelijk voor alles gingen. Hij kon het volk niet meer onder ogen komen als hij als db-er zou aanblijven, en wilde zich dus ook niet verschuilen achter dat pracht excuus van Vyent: de democratie heeft gesproken. De Kansrijk-zaak was hem te ernstig, gedegen onderzoek en 100% transparantie waren vereist.

Van Dijk vertelde gisteravond niet waarom hij zich met zijn principes een paar maanden geleden kandidaat stelde als opvolger van Emile Jaensch. Het was toch al jaren bekend dat Dalgliesh, Vyent en Jaensch nooit enige openheid wilden geven in het reilen en zeilen van Kansrijk, een ooit door Khela geïnitieerd project waarmee het Stadsdeel armoede moest bestrijden, maar vooral bekend raakte als politiek instrument. Een instrument om stemmen voor de PvdA en bepaalde PvdA-ers te ronselen, dat aan vriendjespolitiek deed, geld verkwanselde aan verjaardagspartijtjes van ambtenaren, zijn financiën in het geheel niet op orde had, en in de ogen van mede financier Rochdale hopeloze arbeid leverde. De verdenkingen tegen Kansrijk werden er niet minder op, toen steeds opnieuw bleek dat enig onderzoek naar Kansrijk nooit enige kans van slagen kreeg. Ook Het Parool kreeg ondanks zijn beroep op de WOB een jaar lang tot op heden nog geen snipper info, waarmee het wat kon. En onderwijl kon Hans Res van het CDA alleen kandidaat opvolger Jaensch worden als hij, zoals Dalgliesh en de PvdA eiste, zijn eerdere kritiek op Kansrijk en het DB inslikte, wat er weer toe leidde dat hij niet verkozen werd. De meerderheid van de raad wenste geen verrader met geldhonger op het pluche en toen was daar dus Remco, die blijkbaar dacht dat hij met zijn db-schap Kansrijk eindelijk wel op de agenda kon krijgen. Nee dus, er was dit keer geen overloper zoals bij zijn verkiezing tot db-er, die de bekende stemverhouding (7-6) door brak.

kempering-2Hoe nu verder, wordt de bekende vraag. Je kan echter ook een andere vraag stellen: waarom gaan ze uberhaupt verder? Of zoals Vyent zich gisteravond afvroeg: “Je wilt uiteindelijk besluiten willen nemen, wat wij ook willen…”. Die vraag ‘hoe nu verder’ kwam bij ons op tijdens een tweede debat over de toekomst van garage Kempering, waarin de PvdA per motie verzocht een definitief besluit uit te stellen tot eind augustus. Het is een onderwerp waarmee verantwoordelijk bestuurder Urwin Vyent vooral bewijst zijn vak niet beheersen en daarin eigenlijk ook niet geïnteresseerd is. De opzet was van Kempering een culturele hotspot te maken, zeg maar het culturele hart van de K-buurt. Niemand zag echter een ‘wethouder’ die daarvoor de benen uit zijn lijf liep. Ja, er kwam een rapport, ja er gebeurde jaren niets, ja we gingen weer wat doen, maar nooit zagen we Vyent reclame maken, geloof uitstralen, of zoiets als zendingsdrang hebben. Het leek hem allemaal geen moer uit te maken, maar liever niet meer uitstel dan tot juni. De PvdA wil het uitstel omdat ze de hoop heeft nog wat goede kandidaten te vinden en die hebben natuurlijk tijd nodig om een goed plan te maken en investeringsgeld te vinden. Drie tot zes maanden schatten we zo. Vyent gunt ze evenwel maar anderhalve maand en vertelt ook alvast hoe hij ze denkt te bereiken: gewoon via Facebook, Twitter en het reclameblaadje De Echo. Dat gaat het dus allemaal niet worden, en wat te doen met Vyent? Nog een beetje uitstel geven of toch maar niet? Kandidaten voor Kempering kunnen zich in ieder geval tot eind augustus melden bij het Stadsdeel. Of dat zin heeft?

 

3 Reacties op “Kansrijk schoffelt Remco weg

  1. Nou stond er vandaag weer een heel artikel in de Volkskrant over Remco en Kansrijk. Waarom wordt er van bovenaf niet ingegrepen. Ik begrijp er echt helemaal niks van. Die hele bestuurscommissie moet toch per direct afgezet worden. Wat is dit voor een idioterie. Ik heb het voorspeld. Tjeerd Herrema weg en de ellende begint weer. Dit kan toch gewoon niet. Wat heeft die Dalgliesh dan een macht. Wat is er dan aan de hand. Dat moet toch iemand weten. Iedereen laat het maar gebeuren. Het gaat mijn pet te boven. Maar wat een laffe mensen allemaal die dit goedkeuren. Emile weet ook wel wat er aan de hand is.
    Kon hem ook nog weleens achtervolgen.

  2. Beste Ron, een reactie naar mijn hart. Ik vraag al jaren naar een financiële verantwoording van Healthy and Strong, de gekaapte versie van The Health Battle, het programma wat wij van ZoSterk nu al een paar jaar organiseren in Zuidoost. In opdracht van het stadsdeel, waar ambtenaren ons aanvankelijk het gevoel gaven daadwerkelijk wat te willen doen aan de slecht leefstijl van veel Zuidoost-bewoners. We hebben een prachtig programma ontwikkeld, met zeer veel succes. Succes, waar Urwin Vyent zich graag op liet voorstaan tijdens de nieuwjaarsreceptie van 2013. Ze waren er als de kippen bij om het programma, voorzien van een andere naam, door Kansrijk te laten uitvoeren. Wij trokken onze les en vroegen, gelukkig succesvol, een subsidie aan bij ZonMW. Van dat geld organiseren wij nu al twee jaar The Health Battle. We rollen met landelijk geld een mooie interventie uit, die zowel stedelijk als landelijk, zeer gewaardeerd wordt. Ook hebben we onderzoek laten doen naar de effectiviteit door de UvA en AMC, waar een prachtig resultaat uitkwam: significant is bewezen dat de intrinsieke motivatie verbetert. Maar nee, ons eigen stadsdeel wist het beter. Ondanks dat wij aangaven dat we een subsidie hadden aangevraagd, zetten zij een concurrent op de markt (met het nodige jatwerk, dus). Hier wordt 75.000 euro (een ‘kleine 75.000, volgens mevr. Dalgliesh) aan uitgegeven. Maar een mooi verslag? Ho maar. Delen van opgedane kennis? Ho maar. ‘Wij delen het met onze ambtenaren’, volgens Dalgliesh. ZoSterk doet de Health Battle trouwens voor een fractie van dat geld met wel een financieel verantwoording, onderzoek, resultaat-verslagglegging en het opbouwen van een netwerk voor duurzame leefstijlverbetering voor de doelgroep. Je moet bescheiden blijven natuurlijk, maar het valt niet mee om niet ontzettend gefrustreerd te raken van hoe er in ons stadsdeel wordt omgegaan met mooie initiatieven. Je wordt echt alleen maar tegengewerkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s