Bouwen aan een nieuwe stad, deel 1

Trinity, in totaal drie torentjes

Het gebied waar ooit alleen geld werd verdiend en geen mens woonde, maakt zich op om te transformeren tot het nieuwe centrum van de Bijlmer cq Zuidoost. We hebben het over Amstel111/Bullewijk, het kantorengebied tussen de Arena en het AMC, waar ooit geen Bijlmer ingezetene een baan had.

Het gebied werd vanaf de bankencrisis in 2008 geteisterd door leegstand. Vele Hallelujah/kerken huurden er vervolgens gebedsruimten en andere verlaten kantoren werden omgesmeed tot hostels, luxe hotels en café´s. Het paste prima bij het plan van de gemeente Amsterdam die al in 2011 besloot (Structuurvisie 2040) dat het gebied mede woon- en leefgebied moest worden, want we waren er inmiddels van overtuigd, dat wonen alleen maar prettig was als wonen, werken, verkeer en ontspannen weer lekker door elkaar heen kroelen. Weg met de functiescheiding in wonen, werken, parkeren en ontspannen, waarop de oude Bijlmer was gebaseerd en ‘kantoorwoestijnen’ als Bullewijk. Leve het ouderwetse stedelijk leven van voor 1920, maar dan zonder lawaai, zonder stank, zonder open riolen, zonder sloebers en volledig gebrek aan privéruimte. We hopen op een modern, prettig, actief samenzijn van alle bewoners.

Vanwege de almaar stijgende woningnood moeten er in Amsterdam Zuidoost voor 2040 zo’n 40.000 woningen gerealiseerd worden. Inbegrepen zijn de aantallen woningen, die al in oude plannen zoals K-midden en Bijlmerpark benoemd worden en die in de komende jaren eindelijk gerealiseerd worden. Zuidoost wordt kortom gedubbeld, als het allemaal lukt groeit ze door naar 190.000 inwoners. Het zijn woningen voor Amsterdammers, die er overigens ook in de provincie Noord-Holland 40.000 woningen bij krijgen.

De implantatie van woningen in Bullewijk/Amstel 111 startte al enkele jaren geleden, toen lege kantoren tegenover het AMC, vlakbij metrostation Holendrecht, werden omgebouwd tot tijdelijke studentenhuizen. Inmiddels is ook de eerste nieuwbouw opgeleverd: Our Domain ( in totaal1559 woningen). Het 2de deel zal in 2021 opgeleverd worden, net zoals drie oude kantoortorentjes van Trinity achter Domain: in totaal 133 huurwoningen in de grootte van 54/78 m2, met een netto huur van 825 tot 1.540. Geen sociale huur dus, geen huursubsidie. Om voor deze toeslag in aanmerking te komen mag de rekenhuur (nettohuur plus max 48 euro servicekosten) niet hoger zijn dan 752 per maand. In de oude Bijlmer betaal je voor een 4/kamer appartement van 96 m2 netto een 560 euro. Met een ooit verguisde Bijlmerflat ben je nu dus spekkoper zowel qua ruimte als huurprijs. Na de Bijlmer werden ook nooit meer sociale huurwoningen met meer vierkante meters gebouwd. De kleinste eenpersoons appartementen waren toen 64 m2, in de huidige nieuwbouw is dat zo’n 30.

De meeste nieuwbouw verrijst voorlopig op en en rond de Hondsrugweg tussen Ikea en Arena: een zeer brede avenue met brede autobanen, wijdse groenstroken en een luxe fietspad. Er komen 5.000 appartementen in woontorens, in velerlei prijsklassen, huur en koop, maar vooral middenhuur. De bouw is al een beetje begonnen, oplevering staat gepland in 2022-2024. Het hele nieuwbouwgebied inclusief wat blijft staan (kantoren en hotels) heeft de naam Hondsrugpark. En de bewoner wordt veel wandelgenot, bloemperken en bomen beloofd, de auto’s gaan in een garage. Het komt eruit te zien zoals elders bij nieuwbouwprojecten in geheel Nederland. Zie bijvoorbeeld de nieuwe buurt Xplore naast Holland Park in Diemen, zie IJburg of Hyde Park in Hoofddorp.

Het geluk lacht u overal tegemoet, je hoeft nog slechts de verhuiswagen te bellen. Bij dat geluk hoort natuurlijk dat de nieuwe buurtjes en wijken zo snel mogelijk voorzien worden van allerlei winkels, horecatenten en andere voorzieningen zoals scholen en dokters. Natuurlijk worden ze beloofd, maar de praktijk wijst uit dat voorzieningen slecht te plannen zijn en dat de realisatie altijd veel langer duurt dan je dacht. Nieuwbouw heeft zo z’n makke.

Het is bovendien de droom van het Stadsdeel, de gemeente en de projectontwikkelaars, dat Hondsrugpark een wam onderdeel van zuidoost wordt, hoewel het achter de dijk van het spoor van en naar Abcoude ligt en omgeven blijft door een bos van kantoorgebouwen. De vraag is ook of het gebied zijn eerste bewoners blijft vasthouden of net zo snel leegt loop als indertijd de Bijlmer. Een reden was toen dat mensen vooral huurden omdat ze anders geen woning hadden. Ze kozen voor een beschikbaar onderdak tot een meer gewenste woning zich aandiende. De woningnood is nu groter dan ooit.

Deze eventuele leegloop voorkomen is waarschijnlijk een van de redenen, dat inwoners van Zuidoost bij alle komende nieuwbouwwoningen het eerste recht van huren krijgen, tenminste voor 25 procent van het aanbod. Zij wonen tenslotte al in het gebied en willen er zeer waarschijnlijk blijven. Verantwoordelijk stadsdeel-bestuurder Dirk de Jager noemt deze reden echter niet. Hij denkt dat als mensen uit Zuidoost in het Hondsrugpark gaan wonen er dan een binding tussen buurten gaat ontstaan, gewoon omdat men dan vrienden en familieleden in een andere buurt heeft. De Jager noemt dat belangrijk voor de ontwikkeling van de gemeenschap, wat en welke dat ook is. Het is maar een geluk dat niemand die gemeenschap kan of wil benoemen. En een ding is zeker, het zal de ‘profiteurs’ van de 25% regeling worst zijn of de gemeenschap bij hun verhuizing garen spint. En de verhuurders maakt het evenmin iets uit. De 25% regeling werd overigens al toegepast bij de verhuur van Our Domain. Het werd 8%.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s