Een Alliantie voor het kind, dl. 1

Kinderen die nu worden geboren en opgroeien in Zuidoost,  

moeten in 2040 evenveel kansen en mogelijkheden hebben 

als de kinderen in de rest van Amsterdam.  

Deze tekst in het vet vertelt u de hoofd-doelstelling van het masterplan, dat in de komende 20 jaar in Zuidoost geformuleerd, bijgesteld en verwerkelijkt moet worden. Het is een initiatief van Halsema c.s., waarvoor inmiddels een alliantie van diverse instituties is opgesteld en een programmadirecteur, Saundra Williams, is benoemd. De paden naar het doel zijn beter onderwijs, meer veiligheid, minder criminaliteit en meer werk. De basis van het plan is, dat in Zuidoost teveel kansarme kinderen opgroeien bijvoorbeeld dankzij armoede, werkloze en laag geletterde ouders.

Als je de doelstelling tot je laat door dringen, concludeer je al snel, dat het een hele algemene, weinig precieze is. Gaat het nu alleen om de kinderen van nu en niet om die van straks en met welke Amsterdamse kinderen moeten ze zich straks kunnen meten: met de kinderen van de laag geschoolden of met de kroost van ouders, die in zuid wonen en elke bijles kunnen financieren? En hoe trekken we hun ouders cq hun ‘negatieve’ leefomgeving uit het dal. Of nog beter: hoe roeien we de ‘onderklasse’ uit en maken we van iedereen een goed opgeleidde, goed verdienende burger die zijn kind waar nodig bij schoolt en stimuleert, en opgewekt de samenleving van dienst wil zijn. Hoe halen we de ongelijkheid uit de maatschappij?

We kunnen onze doelstelling natuurlijk ook eenvoudig maken: Zuidoost moet straks op elk terrein even goed scoren als bijvoorbeeld Nieuw West en Noord, wat het streven was in de jaren ‘90 en waarvoor de oude Bijlmer grotendeels gesloopt werd. Er kwam toen via de Urban en andere potten zo’n 40 miljoen beschikbaar om de Bijlmer tot een normale wijk om te smeden. Dat lukte dus onvoldoende. Nu dus een vervolg. En om te beginnen zullen allereerst de bewoners gehoord worden. Roept u maar. En wellicht droomt iemand en nog iemand van een sociale, politieke beweging, wetende dat je het uiteindelijk niet van instituties met hun belangen moet hebben. In de K-buurt was een begin. En wil je meedoen met de Alliantie, lees dan

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s