Als het geld maar niet bij de Media Markt belandt.

De waarde van de Bijlmer/Zuidoost is bepaald en betaald door de gemeente, het rijk, velerlei fondsen van de EU en natuurlijk ook zijn bewoners.

In de video-boodschap Stad van hoop/ Community Wealth Building in Zuidoost – een ideologisch project, dat z’n basis vindt in Amerika en Engeland – zoemt het Wetenschappelijk Bureau van Groen Links in op Zuidoost, want vertelt de inleidster: “Er wordt nergens anders zoveel geld verdiend als in Amsterdam Zuidoost (!) en er zijn heel veel mensen zonder baan.”

En dus redeneert bestuurder De Jager (Groen Links) dat de waarde van de Bijlmer, waarvan zij profiteren, door bedrijven aan de gemeenschap van de Bijlmer moet worden terug gegeven. Als waarden van de Bijlmer benoemt hij het groen, de nieuwbouw van duizenden woningen en de ruimte voor ondernemers. De beloning van al dit moois moet zich vooral uiten in het vooral in dienst nemen van Zuidoosters en het geven van stage plekken aan dezelfde inlanders. Niet-Zuidoosters zoeken het elders maar uit. Het is een vorm van landjepik met de beste bedoelingen. Gelukkig hebben bedrijven als de ABN-Amro en de Johan Cruyff Arena daar geen enkele moeite mee. De directeur van de Arena gaat zelfs nog een stap verder. Hij beveelt zijn gebouw zelfs aan als gemeenschapshuis, want “de Arena is een uniek gebouw om met elkaar in discussie te gaan.” Reden? “Hier komt iedereen.” Wellicht komt er een dag dat alleen Zuidoosters in de Arena welkom zijn. Voetballen met een discussie en een feestje na.

De video-boodschap sluit af met een verhaal van Mario in zijn winkel op Ganzenhoef, de toko Kai Hing. Hij vertelt uit liefde voor de Bijlmer (want het winkelcentrum is zijn achtertuin), een consortium te zijn gestart om een lokale coin te introduceren, ofwel een lokale munt die alleen in Zuidoost kan worden uitgegeven, zodat het geld binnen onze grenzen blijft. En zegt hij: “Het geld mag niet bij de MediaMarkt belanden”, natuurlijk niet, want die MediaMarkt is van Duitsers, die gvd ook geen enkele concurrentie in Zuidoost hebben, uitgezonderd de paar mobiel-verkopers op de winkelcentra. Met de coin schijnt zich overigens ook een groep bewoners bezig te houden, die zich verzameld hebben onder de naam Hartje Bijlmer.

En overigens: in het verleden zijn er al vele, al dan niet geslaagde pogingen geweest om bedrijven te verleiden hun personeel vooral uit Zuidoost te halen. De gemeente maakte ook nog een deal met bedrijven om gezamenlijk een extra opleiding neer te zetten, waar leerlingen uit het middelbaar onderwijs gespecificeerd onderricht kregen in vakken als verpleger en horecabediende. Er kwam een houten noodgebouw naast de Arena, getiteld De Arena Academie. Het werd helaas een daverende mislukking, net zoals de coin, die ooit, jaren terug, via Imagine IC op de markt werd gebracht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s