Vällingby: nog een inspiratiebron voor de Bijlmer

De mannen van Stadsontwikkeling (SO), Amsterdam, de bedenkers van Bijlmerby, oriënteerden zich veelvuldig in Vällingby, een in 1954 opgeleverde buitenwijk van Stochholm: een dikke 20.000 inwoners, veel hoogbouw en middenhoog, verhoogde wegen, een metro en redelijk veel groen.

Vällingby was het beoogde pronkstukje van Zweden: een nieuwe wijk geheel toegesneden op de behoeften van de moderne, goed verdienende middenklasse. Er waren garages voor de flats, waarin de conciërge zat en het bellenbord was geplaatst, zodat bezoekers niet helemaal de flat in moesten om te ontdekken of hun relatie aanwezig was en waar je ook meteen wat kon afleveren. Er was ook veel ruimte voor kinderopvang en allerlei samen te delen hobby’s, want de Zweden bedachten dat de vrouw van jan modaal ook in het arbeidsproces zou duiken en dat zij samen meer vrije tijd zouden krijgen en dus behoefte zouden hebben aan meer recreatie en zelfontwikkeling.

SO wilde ook zo’n conciërge met bellenbord in de garage, maar het rijk wilde dat niet financieren. Voor de recreatie en zelfontwikkeling werden de collectieve ruimten bedacht, maar in Nederland wilden rijk en gemeente alleen de ruimten bouwen, maar investeerden nauwelijks in inrichting en helemaal niet in activiteiten.

De Zweden hadden nog een plus. Het is daar gewoon dat de voorzieningen – openbaar vervoer, winkels, scholen, kantoren, sporthallen en bijv. schouwburg – worden opgeleverd als de bewoners in de wijk trekken. Er is ook een wet die dat afdwingt. In Nederland heeft men het nooit zover geschopt. In Nederland mocht je zeker in de jaren ‘60 alleen maar hopen, dat alles ongeveer gelijktijdig afkwam. In de Bijlmer werden de eerste winkelcentra pas in 1975 opgeleverd, zeven jaar na het binnen trekken van de eerste bewoners; de eerste metro ging een jaar later rijden; en het hoofdwinkelcentrum werd pas in 1986 opgeleverd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s