Gouden Leeuw en Groenhoven (zie blok hiervoor) liggen vlak naast winkelcentrum Ganzenhoef, dat trouwens sinds de Bijlmer Vernieuwing officieel Ganzenpoort, met al twee speciale tegels in de verhoogde looproute, die ons vertellen dat het er veilig is.

Achter en rond Ganzenhoef zijn meer tekenen van de vernieuwing gade te slaan, zoals No Limit, tegenover de kinderboerderij, waar je muziek-kursussen hebt, waar naar het schijnt optredens zijn en je met je laptop een kantoortje voor een dag kan huren. Er is ook een mooi ingericht café voor een espresso en een broodje, zie voorkant op foto, maar je ziet er nooit iemand zitten en niemand loopt in en uit. Deuren lekker op slot. Het stadsdeel is de verhuurder en exploitant. Ze maakt zich geen zorgen, want bijna niemand weet dat de tent bestaat.

Wat verderop in de hof van Gravestein en Geldershoofd, vroeger het complex Gliphoeve, stuit je op verdwaalde fietsbergingen en een betonnen loopbrug zonder functie, zoals bij Kleiburg. Je aanschouwt ook de vernieuwbouw van Gravestein, het laatste stuk, dat vroeger vast zat aan het inmiddels gesloopte Egeldonk. Het is duidelijk dat er niet dezelfde architect aan het werk is geweest, die alweer wat jaren terug het grote deel van Gravestein onder zijn hoede nam. Het nieuwe deel ziet er vooral nadrukkelijk verkeerd en armoedig uit, ook een manier om onderscheiding in de uniformiteit te brengen, zoals de Bijlmer Vernieuwing beoogde.

Rechts van de vernieuwbouw het lege, grote veld waar ooit Egeldonk stond, en weer daarnaast de nieuwbouw waar vroeger de galerijflat Eeftink stond.

En dan zijn we aangeland bij het eerste stuk van Gravestein, waar de verbouw-architect een uitbouw van de balkons op 1-hoog maakte, met grote ramen voor de sociale controle, maar die kwam er niet, noch naar buiten noch naar binnen. We sluiten af met een groot plein, het Annie Romeijnpein, dat minus een grote markt op zaterdag altijd leeg staat.
Wel zo handig voor de politie, die zo lekker naar haar bureau aan dat plein kan scheuren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s