Maak kennis met het Programmabureau

JannigjeHet glimt mooi wit in de warme, heldere zon van donderdag 20 oktober, een uur of 2 in de middag. Maar toch, helblauw of vlammend rood ware beter geweest.

Buurthuis Holendrecht daar hebben we het over. Tijdje terug verbouwd en van een glanzende nieuwe toekomst voorzien, inclusief enorm plein voor de deur, met daarin een reusachtig mozaïek.

Het is herfstvakantie, maar er loopt geen kip en het terras lijkt allang geleden in de winterstalling te zijn gezet. Meeste luiken zijn gesloten, maar toch binnen in het café zit een jongen achter zijn laptop. En op een bank zit een oude man te suffen, terwijl in de toneelzaal wat tieners aan een decor knutselen. De balievrouw sluit met groot chagrijn een buitendeur.

Het is geen lolletje in Holendrecht, maar gelukkig is er ook een buurthuis bij Kraaiennest: de Bonte Kraai, als het goed is een kwaliteitsteken van leven en samenkomst voor de buurt. Ik stap om 14.45 uur een overvolle ontvangstruimte met bar binnen. Bijna uitsluitend dikkontige WestAfrikaanse dames. Er wordt niet gepraat en er wordt niets gedaan. En dan valt een rood oplichtend tellerbord op, boven de deur naar de sport- en theaterzaal. De cijfers klikken naar 344 en er gaat iemand de zaal in. Het is de voedselbank, zo blijkt als ik om het gebouw loop en een buitendeur van de zaal ontdek. En een blonde vrouw van middelbare leeftijd, iemand van de leiding, vertelt me dat er in Zuidoost 400 gezinnen bij de voedselbank lopen.

Dus toch een kwaliteitsteken dat buurthuis bij Kraaiennest. Er gebeurt iets belangrijks. Verder schijnt er nog van alles te gebeuren, maar als buurtbewoner weet je dat niet.  En het Dagelijks Bestuur van Stadsdeel Zuidoost heeft onlangs besloten het gebouw voor minstens 6,5 ton te vertimmeren, zodat het nog een jaar of 10-15 mee kan, Voor sloop en nieuwbouw, het eerste plan, was het geld op.

De verbouw zal worden uitgevoerd door de Stichting Programmabureau Amsterdam Zuidoost, die voor veel geld ook Holendrecht verbouwde en No Limit op Ganzenhoef, met onder andere mooie, luxe interieurs voor publieke horeca-gelegenheden. In No Limit vindt je vaak niet meer dan een norse dame, die ergens op een stoel zit, terwijl ze achter de bar moet. En van Holendrecht zagen we dus weinig anders.

Vroeger, heel vroeger waren de buurthuizen van een welzijnsorganisatie: eerst Plenix, toen BZO en tenslotte Alcides, dat door hoogmoed teloor ging. Daarna ging het Stadsdeel steeds meer bepalen wat het welzijnswerk was. Het richtte een nieuwe organisatie op, Swazoom, benoemde er een directeur en een bestuur, en weer later haalde het de buurthuizen bij Swazoom weg, en ging ze zelf beheren en leiden. Swazoom werd en wordt ingehuurd om bepaalde activiteiten te doen, en daarbij kijkt niemand naar de problemen en wensen in een bepaalde buurt, laat staan dat er een buurtanalyse wordt gemaakt. Het aanbod aan welzijnswerk staat bij wijze van spreken los van Zuidoost. De activiteit kan overal in den lande worden ingezet, dus zeker in de vijf buurthuizen van Zuidoost:  Holendrecht, de Bonte Kraai, Anansi (FD-buurt + Venserpolder), Hofgeest (H-buurt en Poort) en Gein.  5x gelijke programma’s, dat is lekker goedkoop.  En je bent nooit specifiek, dat is bovendien wel zo veilig.  No Limit in de G-buurt is niet perse een buurthuis, maar meer een wijkvoorziening, gericht op jongeren en podiumkunsten, hoewel je er ook een bureau en vergadertafel kan leasen. Het café is er voor iedereen, maar dat weet dus niemand.

Sinds deze zomer is het beheer van de buurthuizen over gedragen aan genoemde stichting Programmabureau. We hebben nog geen idee waarom, maar het zou best eens kunnen dat de banen van een paar ambtenaren die het beheer van de buurthuizen deden, veilig gesteld moesten worden. Er kwam tenslotte een opheffing van het oude stadsdeel aan en een ontslag voor vele ambtenaren. Het programmabureau wordt in ieder geval geleid door een ex-ambtenaar, Jannigje Boertjes-Twigt, 52 jaar oud, en interim-directeur van de stichting. Op de foto ziet u haar bloemen uitreiken bij de opening van Holendrecht. Voorzitter van de stichting is de welbekende heer Cor Schlösser, tot voor niet zo lang geleden directeur van De Melkweg. Cor en Jannigje bepalen, zo blijkt uit de statuten, de aard van alle activiteiten, die in de welzijnsaccommodaties van Zuidoost worden georganiseerd, in zover die accommodaties in eigendom zijn van het stadsdeel en door het stadsdeel aan het Programmabureau zijn toegewezen. Zo heeft het niets van doen met bijv, het oude Kwakoe-gebouw dat nu door ZO! Cultuur beheerd wordt. Bewoners zijn in alle gevallen gedegradeerd tot tijdelijke huurders en consumenten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s