De PvdA-macht schuilt in de kerk

pvda-kandidaten-2014De bovenstaande foto toont de slotscene (ditmaal op 27 november 2013) van het 4-jaarlijkse koningsdrama binnen de PvdA:  de avond waarop de leden de definitieve kandidatenlijst voor de komende deelraads-verkiezingen mogen vast stellen. Avonden met onvermoede uitslagen, waarvoor en waarop complotten en bondjes worden gesmeed, al dan niet met behulp van gunsten, kleine betalingen en (in ’t verleden) zeer tijdelijke lidmaatschappen.  Het gaat nu om de lijst voor de 13 man/vrouw tellende bestuurscommissie die in 2014 de deelraad gaat vervangen, die nog 29 leden groot was.  De verwachting is dat de PvdA de commissie met 6-7 man/vrouw zal bevolken.

Op de foto is de coupe van 2013 volbracht. De overwinnaars – Parsan, Carr, Idsinga en Arnhem – schudden elkaar de hand, terwijl het erop lijkt of ze elkaar net pas kennen en de al veel eerder (en schriftelijk) tot lijsttrekker gekozen Dalgliesh (links) oogt alsof ze zich vol dankbaarheid aan de Heer wil overgeven. We zijn dan ook in de pas 1-2 twee jaar oude kerk van de Evangelische Broeder Gemeente, waar afro-surinamers aan gereformeerdheid doen en dat tegelijk voor een belangrijk deel van de PvdA-ers als het Vaticaan functioneert.

Met behulp van regisseur Nick Bolte, ex-voorzitter PvdA Zuidoost, weten Parsan, Carr, Idsinga, Arnhem  en hun mede zegevierenden hun positie op de lijst, zoals samengesteld door een commissie, plek na plek te verbeteren. Parsan van 3 naar 2, Carr van 4 naar 3, Idsinga van 8 naar 4, Koenen van 10 naar 5, Arnhem van 9 naar 6, Kwayie van 11 naar 7.  En zo komen we met Dalgliesh meegerekend uit op een lijst die herfst 2009 door het toenmalige bestuur olv genoemde Bolte aan de leden werd voorgelegd, hoewel de Ghanese Carr en Kwayie daarop lager stonden. In 2010 was er de coupe van Marcel la Rose en Jude Kehla. Dagliesh ging van 1 naar 3, Marcel van lijstduwer naar 1.

De coupe van 2013 is de wraak op de coupe van 2009 en nog eens dubbel voor de vernieuwers van 2009, zoals La Rose c.s. zich presenteerden, want medestanders van La Rose zakken op de lijst die de commissie van de kandidatenstelling de 27ste aan de leden voorlegt. Vooral Ernestine Comvalius, in de strijd om het lijsttrekkerschap 2de, krijgt het zwaar te verduren. Ze staat ook 2de op de kandidatenlijst, maar zakt in de strijd om de plaatsen van 2 naar 3, naar 4, tot ze zich terug trekt.  Andere vernieuwers zoals Angelo Bromet en Van den Herik zakken uiteindelijk van 6 naar 8 resp. 7 naar 9.

De PvdA kiest uiteindelijk weer voor de club die groot werd met Elvira Sweet, een club die beschikt over etnische, traditionele achterbannen onder het volk en veelal de Heer lief heeft: stemmers die vooral voor de macht en de gunsten gaan en die om die reden net zo goed voor het CDA en de VVD zouden kunnen kiezen. Ze kiezen voor een partij die ook bewust voor die macht gekozen heeft, met dank vooral aan Harry Verzijl, die in zijn tijd als PvdA-voorman deel uitmaakte van de beton-fractie, mede aangevoerd door mensen als Ronald Janssen (nu weer partijvoorzitter) en Els Verdonk.

Ondertussen dringt de vraag zich op of de PvdA nog ietsje meer is dan een instrument om een kandidatenlijst vast te stellen, maar dat geldt ook voor alle andere partijen in Zuidoost. De politiek lijkt volslagen dood. De deelraden hebben de politiek niet dichter bij de mensen gebracht, zoals officieel de doelstelling was, maar hen er nog meer van vervreemd, bijvoorbeeld door bestaande  democratische structuren op welzijnsgebied om zeep te helpen.

De overheid heeft de deelraden nu terug gebracht tot zgn bestuurscommissies, die nog weinig mogen bepalen en nauwelijks budgetrecht hebben. Er lijkt geen reden om de partijpolitiek daarbij een rol te geven. Het gebeurt natuurlijk wel. Vanwege de baantjes lijkt het, waar de partijen gewend aan zijn geraakt, en die ook weten: zonder salaris geen kandidaten, laat staan een strijd over kandidatenlijsten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s