Roddels over Lorna bewaarheid

lorna koenenHet doek is dan eindelijk gevallen voor Lorna Koenen, het deelraadslid voor PvdA in Zuidoost en tot heden ook nog voorzitter van de Bijlmer Bewoners Raad (BBR). Die raad sjoemelde met flinke beloningen voor de bestuursleden zelf, zo was allang het gerucht en dat blijkt nu de waarheid, zoals een door Rochdale aangespannen rechtszaak tegen Lorna en haar twee mede bestuursleden leert.  De rechter stelde vast dat er  minstens zo’n 13.000 euro  achterover is gedrukt. Lorna en haar companen zijn hoofdelijk aansprakelijk gesteld voor het bedrag en de PvdA heeft haar opgeroepen per meteen haar lidmaatschap van de deelraad op te geven. Voor de komende verkiezingen van de bestuurskommissie stond ze op plaats 5.

Lorna was ooit actief als bewoner van Eeftink en mede oprichtster van het Bijlmer Bewoners Raad, dat door Nieuw Amsterdam/Patrimonium/Rochdale betaald werd als dwingend adviesorgaan voor de hoogbouw in de Bijlmer.  Als voorzitster onderscheidde ze zich door haar bijterige en paranoïde manier van optreden en bestuurlijke malversaties.  Ze joeg vele leden van de Raad de tent uit, maar haar positie bleef onaangetast, met dank aan haar kliek binnen die raad. Ze maakte zelfs carrière, waarbij ongetwijfeld een rol speelde dat zij als Antilliaanse handig was als multicultureel uithangbord.  Ze werd voorzitter van een landelijke organisatie,  LSA, die zich bezig houdt met achterstandsbeleid en kwam daarvoor  in de deelraad door een actie van Bernadette de Wit, die op een PvdA-verkiezingsavond in de Nieuwe Stad,  bij aanvang van het tijdperk Elvira Sweet, een pleidooi voor haar hield. Bernadette wilde Lorna de raad in om zo te bereiken dat ze haar voorzitterschap van de BBR zou moeten opgeven. Statuten verboden immers dat een BBR bestuurslid op het politieke pluche zou gaan zitten. Lorna kwam inderdaad in de raad, maar bleef ook aan als voorzitster BBR.  Met behulp van haar kliek werden simpelweg de statuten van de BBR gewijzigd. Binnen de deelraad vormde ze algauw een nieuwe kliek, met Muriel Dalgliesh, PvdA-kandidaat nr. 1 voor de komende verkiezingen, en Maaike Arnhem. Bij de laatste verkiezingen voor de kandidatenlijst 2014 belandden Arnhem en Koenen dankzij een geslaagde actie van ex-PvdA-voorzitter Nick Bolte van een onverkiesbare plaats op een zeer verkiesbare.

Met de rechtszaak heeft Rochdale ook bereikt, dat de BBR eindelijk in de prullebak kan worden geflikkerd, wat ook een doel van die rechtszaak was.  En terecht: de raad vertegenwoordigde eigenlijk niemand meer, maar weigerde zichzelf op te heffen, ondanks een geheel nieuw lichaam voor bewoners inspraak.  Als raadslid liet Koenen 12 jaar lang hoogstens in de achteraf kamertjes van zich horen.

Meer info over de rechtszaak vindt u in Het Parool van vandaag, 16 januari 2014.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s