Verkiezingen, dl11

roy ristieHet oude stadsdeel zuidoost haalde bij de gemeenteraads-verkiezingen van 2014 de minste stemmers van de beschikbare kiesgerechtigden naar het stemhok: 38,3% tegen het Amsterdamse gemiddelde van 50,3, een fractie lager dan in 2010 (51,4).  De PvdA trok 10,2%, de VVD 2,8, Groen Links 3,6 en D66 6,5%.  Het leverde de PvdA 3 volle zetels plus een restzetel op, de VVD 1 zetel, Groen Links 1 volle  plus een restzetel, D66 2 volle, de Christen Unie 1, OZO 1 en Platform Zuidoost ook 1.  En dan hadden we nog die dekselse PVVA, Partij voor Vrije Amsterdammers met 1 zetel.

Gemeten naar het aantal stemmen is dit de volgorde in de macht: PvdA – 7045 stemmen; D66 – 3012; GroenLinks – 2945; VVD – 2054; Platform Zuidoost – 1594; Christen Unie – 1267; OZO – 1239; en de PVVA – 937, 8 stemmen meer dan het CDA, die er dus uitvloog. Bijlmer Style scoorde nog 801 stemmen en de PPB van Bissesar (ex SP) is hekkesluiter met 273, terwijl de andere ex-SP lijst, de NSS, 389 zetels haalde.

Bromet haalde het niet

Echte voorkeurstemmen, met recht op een zetel, werden afgezien van de lijsttrekkers niet gehaald.  Angelo Bromet (PvdA) met zijn grootscheepse flyer- en postercampagne bleef steken op 663, nog minder dan partijgenoot Kwayie: 777 stemmen. Hun club wordt in de bestuurscommissie vertegenwoordigd door: Dalgliesh, Parsan, Carr en Idsinga. Groen Links vaardigt Leeuwin en Vyent af, – waarvan de laatste alleen dagelijks bestuurder wil zijn en dus geen gewoon lid. D66 komt met Ristie en Van Dijk, de VVD met Jaensch, – wil zeer waarschijnlijk ook alleen verder als db-er – , het Platform met oud-PvdA-er Wirnkar, CU met Olsen en OZO met De Boer. Totaal 3 vrouwen (Dalgliesh, Carr en De Boer) op een totaal van 13 bestuursleden.  En als u de scheiding ‘allochtoon’ – ‘autochtoon’ nog van belang vindt: 1 Ghanese, 5 Surinamers (waarvan 1 hindoestaan), 1 Kameroenees, en 5 Hollanders (inclusief PVVA) + Olsen (geen idee welke A hij is).

Ook bij de gemeenteraad werden op basis voor voorkeurstemmen weinig zetels behaald. Alleen Ilham Saadi (was plek 12) en Orhan Kayar (plek 17), allebei PvdA (met uiteindelijk 10 zetels), wisten 2 collega-politici uit de raad te houden,  terwijl Andree van Es (GroenLinks) als nr. 2 op de lijst (want alleen interesse in wethouders zetel) veel hoger scoorde dan de lijsttrekker. Ze haalde bijna 14.000 stemmen. Twee andere PvdA-kandidaten, binnen de top 10 van de lijst, bleken achterbannen te hebben:  de ‘suri’ Henk Boldewijn uit Zuidoost met 1330 stemmen en de ‘turk’  Ünver met 2120.

Stoorzender Ristie

De eerste taak van de nieuwe bestuurscommissie is het benoemen van een Dagelijks Bestuur, dat uit maximaal 3 personen mag bestaan. En om de macht te hebben, heb je dus 7 bestuursleden nodig, de helft + 1. Het oude college bestond uit Dalgliesh en Herrema (PvdA), Urwin Vyent (GroenLinks) en Jaensch (VVD), samen nu goed voor 7 zetels. Het lijkt aannemelijk dat deze 3 gewoon weer een coalitie gaan vormen, want niemand wil zeer waarschijnlijk met opportunist en egotripper Ristie van D66 in zee.  Er is natuurlijk een probleem: neemt de PvdA genoegen met 1 db-zetel. Als de partij er 2 wil, moet ofwel Jaensch of Vyent afvallen, waarbij de voorkeur zal uitgaan naar Jaensch (deskundig, politiek handig enz), maar ook geldt dat GroenLinks met twee zetels meer aanspraak kan maken. En Vyent is natuurlijk een lieve man.  De ambities van Parsan,  2de man op de PvdA-lijst, zullen wellicht de doorslag geven, en wij vermoeden dat die ambities hoog zijn. Hij ging niet voor niets voor het lijsttrekkerschap van zijn club.  Het wordt dus: Dalgliesh, Parsan en Vyent, totaal 6 zetels, met steun van een 3de partij, en dat kan niet anders dan D66 of de VVD zijn, want kleine lokaaltjes als OZO en Platform komen zeker niet aan de bak. Geen relatie met een van de partijen die straks in de hoofdstad het college gaan vormen.  En met D66 in welke rol ook zal straks het gedonder komen, want ambitieuze en geldbehoeftige Ristie vertegenwoordigt immers de nieuwe macht in de stad. Ristie geeft anderzijds ook zekerheid: binnen 1 jaar, zo voorspellen wij, stapt hij uit zijn eigen fractie of wordt er door de partij uitgezet.

Zie ook nog: PVVA zetel naar CDA?

Op foto: Roy Ristie (m)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s