Verkiezingen, dl13

In onze vorige blog maakten we impliciet duidelijk dat de PvdA, GroenLinks en VVD met gedoogsteun van het CU voor een duidelijke en overweldigende machtspositie hebben gekozen in de nieuwe bestuurscommissie. De drie andere partijen – OZO (nooit uit de oppositie geweest),  Leefbaar Zuidoost (met als lijsttrekker de als PvdA-er geroyeerde Wirnkar) en D66 (te weinig bestuurskracht) – mogen met 4 zetels een armetierige rol als oppositie spelen. De facto kunnen ze de komende 4 jaren thuis blijven. Bijzonder is nog de afkoopsom die de CU voor zijn gedoogsteun bedong, zo lezen we in Het Parool: onder andere meer hulp voor de voedselbank van Regina Mac-Nack. Dat riekt naar pure belangenbehartiging voor een persoon en wellicht de kerk waar ze deel van uit maakt. En vragen wij ons af: is die voedselbank van Mac-Nack niet simpelweg ook gewone handel en verdienste, waar dan in dit geval de armen van mee kunnen profiteren. En de CU natuurlijk.  Handjeklap noemen de boeren het.

In andere stadsdelen buiten Zuidoost, zo lezen we eveneens in Het Parool, hebben de partijen begrepen dat het spelen van regerinkje en oppositie in het nieuwe stelsel met bestuurscommissies eigenlijk volstrekt contraproductief is. In Oost gaan ze daarin het verst.  ‘We denken niet langer in termen van coalitie en oppositie,’ zegt Ivar Manuel namens D66. ‘We zijn het er met z’n allen over eens dat armoede en werkgelegenheid de grote problemen zijn die de komende vier jaar moeten worden aangepakt.’ D66, met vier zetels de grootste partij in Oost, vormt vanaf volgende week met PvdA en GroenLinks (beide drie zetels) het dagelijks bestuur. Aan het bestuursakkoord hebben alle zes fracties een bijdrage geleverd. ‘Het worden drie A4’tjes zonder breekpunten of harde eisen. We houden er rekening mee dat sommige punten met wisselende meerderheden zullen worden aangenomen. Democratie in optima forma,’ aldus Manuel. De overgang van stadsdeelraad naar bestuurscommissie dwingt tot een nieuwe politieke verstandhouding, zegt Manuel. ‘We zijn nu verlengd bestuur. In feite zijn we volkomen afhankelijk van de gemeenteraad. Het gaat erom als bestuurscommissieleden samen de belangen van het stadsdeel en de inwoners zo goed mogelijk te behartigen.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s