Rennen langs het spoor

SpoorparkWe krijgen er vanaf eind dit jaar een park bij, lang en smal, van Bijlmer Arena naar het zuiden, langs de kantorenkant, naar het AMC. U snapt het al het moet het kantorengebied leuker maken, kantoren zien vast te houden en inspelen op toekomstige ontwikkelingen, bijv. appartementen in verlaten kantoorgebouwen.  Het stadsdeel spreekt in dit verband van een transformatiestrategie, met als doel ´het investeren in de verblijfskwaliteit van de buitenruimte en het verbeteren van de langzame verkeersroutes in en door het gebied. Deze impulsen in de openbare ruimte zorgen voor betere condities voor de transformatie van het oostelijk kantorendeel naar andere functies zoals hotel, voorzieningen en wonen` Aldus het persbericht.

We fietsten er onlangs rond, in de tijd dat werknemers naar de lunchrooms op Arena en Poort gaan. Het pad langs de spoordijk, met links meestal een sloot, was er vol mee:  zwermen witte boorden met blanke koppen, geanimeerd in gesprek. En niemand ging zitten aan de verblijfsfuncties voor een eenvoudige boterham, die inmiddels reeds waren geplaatst, hoog op het zand,  zodat je voor aap zit.  Gelukje bij een ongeluk, zelfs de hangman zal er snel aan voorbij lopen. Zie foto.

metrostation-ganzenhoefDe stations. Er wacht ons nog een transformatie: die van de metrostations. De plannen daarvoor zijn al heel oud, en er werden er al twee gerealiseerd, die van Ganzenhoef en Kraaiennest, maar de rest werd afgeblazen toen de toenmalige, verantwoordelijke wethouder, Mark van der Horst – daarvoor bestuurder in Zuidoost – het volledige kostenplaatje kreeg uitgereikt. Hij blies onmiddellijk een stop af, maar inmiddels vele jaren verder, een crisis rijker, is er blijkbaar weer geld, al kregen de afgelopen jaren de stations al een flinke onderhouds- en opknapbeurt.  Nu gaat men verder. Er komen nieuwe liften, geheel van glas, vanwege de transparantie en dus de veiligheid; oude loketten verdwijnen; wanden worden strak getrokken en betegeld; vides opengebroken zodat er meer daglicht binnen komt; en er komt nieuw licht en een nieuwe bewegwijzering.  Eind 2015 gaan de 16 stations van de Oostlijn – lijn 53, CS naar Gaasperplas – op de schop. Over 2 jaar, dus eind 2017, moet het klaar zijn, maar dat gelooft dus niemand, die de laatste werkzaamheden aan de metrolijn een paar jaar heeft kunnen volgen, met elke zomer een busrit ipv de metro, tussen Amstel en CS. Ook straks zullen er weer bussen worden ingezet bij de stations met maar een ingang, zoals Venserpolder, Verrijn Stuart en Gaasperplas. Gemiddeld zal dat bussen 6 maanden per station duren.

Maar niet getreurd: we krijgen er transparantie en vooral veiligheid voor terug, want vond u ook niet dat die oude stations, zoals heel vroeger getekend en uitgevoerd naar ideeën van Spangberg en Van Rhijn – een vorm van betonnen brutalisme – , zoals architectuur-recensenten het verwoordden – verdomde onveilig, unheimisch en duister waren. Straks leven we geheel veilig in het licht,  in een strak vorm gegeven constructie, in een Ikea-ontwerp: dodelijk saai maar betaalbaar, hopelijk.  En nog een gelukje:  de rode toegangsdeuren blijven gehandhaafd.  En rood suggereert passie en gevaar !

K-buurt,-uitzicht-op-marktpleinHierboven het verbouwde metrostation van Kraaiennest, dat later gerenoveerd werd dan die van Ganzenhoef, andere foto.

2 Reacties op “Rennen langs het spoor

  1. Ik vind het een heerlijk stukje om te lopen als ik van De Poort naar Ikea ga.Nooit geweten dat het een park moest worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s