Eindelijk helemaal Amsterdam

amsterdam_bebouwde_kom_bord_1Sinds kort is de plaatsnaam aanduiding Amsterdam Zuidoost verleden tijd. Met dank aan onder meer stadsdeel-bestuurder Emile Jaensch horen we nu helemaal bij Amsterdam. Straks ga je op de Gooiseweg niet meer van Amsterdam Zuidoost via het grensbordje Diemen naar Amsterdam, maar van Amsterdam naar Amsterdam.  Goed nieuws. De aanleiding voor deze drastische verandering was de aparte benadering van Amsterdam Zuidoost. Mensen die bijv. via Funda een huis zochten, kwamen alleen in Amsterdam terecht en niet in Zuidoost. En zo gingen, wie weet, vele huizenkopers aan onze gezamenlijke kassa voorbij. Geheel onterecht natuurlijk, want Zuidoost heeft enorm veel te bieden: bijvoorbeeld goedkope huizen in het groen, voor nog geen 2.000 euro de m2 heb je hier al een prachtwoning. Kom daar eens om in de stad. Mogen wij in dit verband ook wijzen op dat pracht initiatief van de Klusflat.

Jammer is natuurlijk wel, dat alle propaganda voor Zuidoost die fijne stad nu in het water valt. We hebben/hadden ZO! Kultuur, Zuidoost Partners, ZO Gospel Choir, ZO! boodschappentassen, ZO! reclame, enzovoort.  Wat doen we ermee. Gewoon ermee doorgaan omdat we ook stadsdeel zuidoost blijven of gaan we ons scharen onder I AM AMSTERDAM, omdat de naam Amsterdam de toeristen- en geldtrekker is.  Krijgen we dan bijv.: IAM Choir ZO! Ach, onze marketeers komen er wel uit.

De aparte status van Amsterdam Zuidoost was ooit een direct gevolg van bijzondere locatie van ons stadsdeel: geheel losgesneden van het Amsterdams grondgebied. Van 1966 t/m 1978 had het ook een aparte status. Amsterdam wilde de Bijlmer om de stad met 100.000 inwoners uit te breiden, maar het rijk wilde daar voorlopig niet aan. Er kwam dus een compromis. Amsterdam kreeg het grondgebied voor 12 jaar en in 1978 zou dan besloten worden of de Bijlmer een zelfstandige gemeente werd, een nieuwe gemeente werd met Diemen en Duivendrecht, of volledig aan Amsterdam zou toevallen. Het compromis kreeg de gestalte in de naam Zuidoost Lob en een organisatie die dat vorm moest geven: het SCAB. Deze club werkte daarom ook in Diemen en Duivendrecht. Al snel keerde Amsterdam zich tegen dat hele idee van een Zuidoost Lob. SCAB werd ontmanteld en tegelijk kregen Diemen en Duivendrecht steeds meer weerstand tegen Amsterdam, die in den beginne de beide gemeenten zover had gekregen om ook op hun locatie brede autowegen aan te leggen en grootschalige nieuwbouw in appartementenblokken te realiseren. Het idee was uiteindelijk om in 1978 een referendum te houden, zodat het volk in de Bijlmer, Diemen en Duivendrecht zich over genoemde opties kon uitspreken: Bijlmer eigen gemeente, nieuwe gemeente met D en D of geheel bij Amsterdam. Het referendum kwam er niet. De PvdA en vooral de CPN, toen nog een machtige partij, wilden niet, want, zoals de CPN zei: de bewoners zijn het beste gebaat bij een grote stad, alleen dan kunnen ze geestelijk en materieel echt vooruit komen. En zo werd het simpel. De Bijlmer kwam bij Amsterdam en de naam Bijlmer werd zoveel mogelijk verdoezeld. Eerst werd Bijlmer Zuid – Nellestein, Holendrecht, Gein en Reigersbos – vernoemd tot Gaasperdam, en later kwam die overkoepelende naam: Amsterdam Zuidoost, met vanaf  ’87 een eigen politiek bestuur. Dat is nu ook voorbij. Inlijving voltooid.

Een Reactie op “Eindelijk helemaal Amsterdam

  1. “Het beestje bij de naam noemen” is een mooie Nederlandse uitdrukking. Van verguisde Bijlmer, naar ZO!, of van Gliphoeve naar Gravestein en Geldershoofd, De naamsveranderingen hebben hun doel nooit bereikt.
    En of het huis van Emile Jaensch nu meer waard is of makkelijker verkoopt?

    Het imago van het stadsdeel schijnt te verbeteren, maar dat heeft weer minder met de naam te maken en zeker niet met alle gebruikte propaganda!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s