BijlmerBios heeft een primeur

flyer-bios-quitte-le-pouvoirDe BijlmerBios van 2014 heeft een wereldprimeur. De docu ‘Quitte le pouvoir’  (Wade get out) over het succesvolle verzet van Senegalese jongeren, twee jaar geleden tegen de herverkiezing van president-dictator Wade wordt op zaterdag 16 augustus voor het eerst vertoond, tijdens de BijlmerBios op het Hoekenrodeplein bij het Bijlmer Arena Station, aanvang 21.15 uur.  Voor de première vindt een optreden plaats van de rappers, die het geweldloze verzet aanvuurden en leidden. En dat gebeurde met name door het 4-tal dat zich Y’en a Marre (we zijn het zat, donder op) noemde.

De BijlmerBios heeft de wereldprimeur te danken aan zijn samenwerking met het World Cinema Amsterdam Festival van Rialto dat in augustus plaats vindt. De docu is ook tijdens dat Festival te zien, op 24 augustus in Rialto en verder nog in de Tolhuistuin in Amsterdam Noord en in Den Haag.

Tijdens de BijlmerBios wordt ‘Quitte le pouvoir’ gevolgd door de Keniase speelfilm ‘It’s Us / Ni Sisi’, ook een film over presidentsverkiezingen, die van 4-5 jaar geleden, toen de verkiezingen uitmondden in tribale strijd en moordpartijen. Het is vooral een vrolijke, humoristische film over een ernstig onderwerp. Het verhaal wordt gebracht in de vorm van volkstheater, inclusief lekker beppende tantes.  16 augustus, 21.50 uur.

Meer info: BijlmerBios op Facebookhttp://www.worldcinemaamsterdam.nl en  EPK_QuittelePouvoir

De BijlmerBios bestaat sinds 2005 en is een initiatief van Hans Mooren (United Different Voices) en Henno Eggenkamp (BijlmerMeerKunst). Het gaat om open lucht voorstellingen van kwaliteitsfilms die een groot publiek verdienen. De BijlmerBios werd in eerste instantie mogelijk gemaakt door een project van het Stadsdeel, getiteld ‘Straat der 1000 kulturen”. De bedoeling was dat er kunst- en cultuurprojecten zouden ontstaan, die met een startsubsidie van het stadsdeel – tussen de 15.000 en 40.00 euro, afhankelijk van het project – jaarlijks zouden terug komen. Een aantal beloonde projecten kwamen echter nooit van de grond, een paar slechts eenmalig zoals De Straat der 1000 sculpturen dankzij een toen nog rijk en ambitieus Rochdale.

De BijlmerBios was de enige overlevende, al ging ook dat met horten en stoten. Tussen 2010 en 2012 was er geen Bios. Verleden jaar werd er opnieuw begonnen, dankzij een motie in de Stadsdeelraad, ingediend door de PvdA. Een 2de motie in 2013 zorgde ervoor dat de BijlmerBios vanaf 2014 vier keer georganiseerd kan worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s