Stadsdeel organiseert rommelmarkt voor bewoners in beweging

scannen0001De Amsterdamse stadsdelen als politieke eenheid zijn weg en Zuidoost verloor zelfs zijn aparte status. Haar officiële aanduiding als Amsterdam Zuidoost is vervallen verklaard, opdat (onder meer) huizenkopers de woningen in Zuidoost gemakkelijker via Funda kunnen vinden. We zijn eindelijk helemaal Amsterdam, maar blijven natuurlijk de Bijlmer. Dat imago is onverwoestbaar.

De stadsdeelraden werd vanaf maart dit jaar opgevolgd door bestuurscommissies, waarvan drie leden – de PvdA-ster Dalgliesh, de Groenlinkser Vyent en de VVD-er Jaensch – het Dagelijks Bestuur vormen en evenveel geld vangen als voorheen, toen zij nog portefeuillehouder waren.  Ook de andere leden van de commissie, in totaal 13 man/vrouw, zijn via verkiezingen op hun plaats beland. Zij krijgen niet langer een vaste jaarvergoeding, maar een bedrag per bijeenkomst dan wel vergadering. Bewonersgroepen mochten aan die verkiezingen deelnemen, maar alleen de politieke partijen deden mee.

De bestuurscommissies zijn onze belangenbehartiger naar de Amsterdamse Gemeenteraad en ze mogen het geld besteden dat die Raad onder voorwaarden aan de commissie verstrekt. De stadsdelen hebben hun dus hun zelfstandigheid verloren. Het zijn dochter-bedrijven geworden zonder een eigen begroting, maar wel met een zekere mate van eigen bestedingsruimte. En ze hebben hun uitvoeringstaken behouden, zoals het uitgeven van paspoorten en vergunningen en bijvoorbeeld handhaving op het gebied van veiligheid en bestemmingsplannen. De uiteindelijke regie berust echter bij de gemeente.

De bestuurscommissie hangt een beetje tussen het oude wijkopbouworgaan, die door het stadsdeel vermorzeld werd,  en het oude stadsdeel-bestuur. Wat ze precies is, is vooral nog onduidelijk. Ze probeert in ieder geval legitimiteit en steun van onderop te krijgen door veel meer dan vroeger het stadsdeel deed met de bewoners in kontakt te komen.  Via de verslagen die daarvan gemaakt worden, merk je dat het allemaal geen echte zoden aan de dijk zet. Er is geen concreet verhaal, geen inspirerende visie en geen overtuigingskracht bij de commissie en het volk dat er op af komt, lijkt vooral te denken dat ze aankloppen bij de ouderwetse sociaal raadsman dan wel een soort ombudsman.

Het gebrek aan zicht op wat er nu werkelijk gecommuniceerd, gedaan en geproduceerd moet worden, werd weer pijnlijk duidelijk rond de zogenaamde Bewonersdag, die afgelopen zaterdag 13 september gehouden werd.  In opdracht van de bestuurscommissie organiseerde Nine Women At Work (ons totaal onbekend) i.s.m. Wijksteunpunt Wonen Zuidoost een dag allerlei. ‘Bijlmer in beweging’ luidt de ondertitel van deze Bewonersdag, zoals te zien op de voorkant van een flyer, die naar verluidt uitermate slecht gedistribueerd werd. Naast tekst bevat de voorkant beelden van voetballende kinderen, twee oudjes bij een fitness-apparaat en vretende ganzen. Dat gaat dus in een beroerde vormgeving over natuur en sport, denk je,  en je aanschouwt de achterkant: activiteiten als ‘debat jongerenvolwassenen a la lagere huis’; entertainment voor kinderen; het maken van een gezamenlijk kunstwerk; en omgaan met emoties bij schulden.

Verbijsterd kijk je nog een keer en je leest opeens ook nog: De Believers award voor de beste presentatie plus troostprijzen. Huh!! Op facebook zie je later een foto van een verlaten, leeg Anton de Komplein op die 13de september, al staan er wel enkele onbemande kramen. En er komt een foto voorbij van een kraampje over bijbel en kinderen. Het blijkt dus een slecht georganiseerde rommelmarkt te zijn. Allemaal in opdracht van de Bestuurscommissie naar een idee van Narish Parsan, die zo graag actieve en minder actieve bewonersclubs bij elkaar wil brengen, zodat ze elkaar kunnen stimuleren, maar ja die waren zoals alle voorgaande jaren, toen er ook van die bewonersdagen waren, niet uitgenodigd, voor zover wij weten en ons herinneren.

bewonersdag zuidoost

 

Een Reactie op “Stadsdeel organiseert rommelmarkt voor bewoners in beweging

  1. Dat daarbij het verhaal de ronde gaat dat Lorna Koenen voor de organisatie van deze dag een bedrag van €175.000 heeft ontvangen vind ik ook dubieus.
    Voor mij is het niet “Bijlmer in Beweging” maar “ZuidOost holt steeds meer achteruit”!

    Bezorgde groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s