Kwakoe Podium heeft een opvolger: Podium ZO!

zopodium2Begin 2000 leefde er bij het stadsdeel Zuidoost de grote verwachting, dat aan de Arena Boulevard het Getz-gebouw gerealiseerd zou worden: een groot hotel met casino en allerlei vormen van welness en bijvoorbeeld theaterzalen. De wat vervuilde lap grond voor Villa Arena herinnert nog aan de locatie. Het grasveld kreeg de naam van Arenapark en huisvest soms een studenten-festival.

Het stadsdeel had indertijd de toezegging dat de kleinere theaterzaal voor een x-aantal avonden om niet gebruikt kon worden voor producties uit Zuidoost. Met Paradiso, dat ruimte zocht voor middelgrote producties, het Cosmic-theater, later overgegaan in het MC-theater (inmiddels failliet), en Imagine IC, werd een club in het leven geroepen, die vooraf aan de komst van het Getz-theater, allerlei voorstellingen op het gebied van dans, theater en muziek moest organiseren. Een manier van warm draaien dus en onderzoeken wat er in Zuidoost allemaal kon. Er werden in 2004 een paar mensen aangesteld, die onder de naam van ZO! Cultuur gingen opereren, maar geen vast budget ter beschikking kregen. Dat moeten ze per productie bij elkaar vergaren. Wie de aangezochte organisatoren betaalde bleef ons altijd onduidelijk. In ieder geval kwam er tot 2013 niet veel van de grond. Het begon met een Gospel-festival dat steeds minder bezoekers trok en eindigde met de oprichting van het succesvolle ZO! Gospel Choir olv Bridget Lewis, de zus van Donna, die indertijd bij oprichting van het koor ZO! Cultuur leidde, samen met Gordon Cruden. Deze twee maakte zich daarnaast verdienstelijk met de organisatie van de Dag der 1000 kulturen, met name op het gebied van promotie en faciliteiten.

Een levendig (multi)cultureel klimaat bleef uit het zicht. En dat overkwam ook het Getz-gebouw. De theaterzaal in dat gebouw werd ingeruild voor het BijlmerParktheater dat overigens in de naaste toekomst mag vrezen voor zijn voortbestaan nu het stadsdeel er met de komst van de bestuurscommissies er eigenlijk niets meer over zeggen heeft. De gemeente zou wel eens kunnen oordelen, zoals de Amsterdamse Raad voor de Kunst eerder deed, dat het gebouw teveel subsidie kost. Geld dat het liever aan de stedelijke instellingen ten goede laat komen.

zopodium1ZO! Cultuur stopte in 2014 met de organisatie van het Gospel-festival (hoewel dat dit jaar wel doorging, omdat het stadsdeel dat wilde en betaalde, en daarom een andere organisatie inschakelde) en ZO! Cultuur werd daarvoor al huurder van het gebouwtje bij Frissenstein, dat eerder het onderkomen was van de jongerenorganisatie Kwakoe (tevens toen organisator van het gelijknamige festival) en weer later van haar opvolger Podium Kwakoe olv Urwin Vyent, sinds 4-5 jaar politiek bestuurder in ons stadsdeel. Podium Kwakoe werd opgeheven wegens grote schulden en niet functioneren.

Het gebouw bleef evenwel eigendom van het stadsdeel, dat dus een nieuwe huurder nodig had. Het koos voor ZO! Cultuur, dat het gebouw herdoopte tot Podium ZO! en van het stadsdeel jaarlijks een subsidie kreeg van 3 ton, zelfs enkele tienduizenden meer dan Podium Kwakoe ontving.

Podium ZO! werd echter geen podium, maar een allerhande buurthuis met name voor de groep inwoners, die zich graag als Afro-Surinamers afficheert. Het bleef dus gewoon Kwakoe, al gebeurt er meer. Er is niet alleen troefcall (surinaamse variant van klaverjas), een ‘afhaal-chinees’ voor de creoolse keuken, een senioren-netwerk en een koffie-ochtend, maar je kan er sinds 5 oktober ook elke zondag in de Heer gaan via de Bethel Ministery, een offerfeest bijwonen, films over het belang van het oude Afrika bekijken en sporten. En het podium wordt opgebouwd als je de grote zaal met 200 zitplaatsen huurt en een band wilt laten spelen.

We zijn dus weer geheel terug bij af en het gerucht gaat dat het niet goed gaat met Podium ZO!

En de grote vraag blijft natuurlijk waarom het gebouw en het beheer niet in handen kwam van het zogenaamde Programmabureau onder voorzitterschap van de oude Melkweg-directeur, dat inmiddels alle buurthuizen in handen heeft plus No Limit, dat ooit het zwarte Paradiso in de Bijlmer moest worden en inmiddels al jarenlang multifunctioneel is, maar ook het oefenhuis voor zwarte muziek en dans.

Kort door de bocht: Het culturele beleid van Zuidoost heeft geen visie, zwalkt en mislukt, met dank aan belangen met etnische wortels.

De foto’s zijn gemaakt tijdens de opening van Podium ZO! met veel creools-Surinaamse kultuur, en in de aanwezigheid van Henk Boldewijn en Muriel Dalgliesh, beiden PvdA. Muriel is huidig voorzitter van de bestuurscommissie, daarvoor portefeuillehouder in het stadsdeel en Henk zat in de stadsdeelraad en nu in de Amsterdamse gemeenteraad.

2 Reacties op “Kwakoe Podium heeft een opvolger: Podium ZO!

  1. Cultuur gaat verder dan verschillende etnische wortels.
    Blijkbaar bestaat de Kultuur van vriendjes politiek en graaien nog steeds in Amsterdam-ZuidOost.

    We hebben blijkbaar nog een lange weg te gaan.

    Bezorgde groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s