De verpulvering van wederom een Bijlmer icoon

BijlmerMuseum

helling-4Iedere, beetje bekende stad heeft zijn iconische beelden, zoals Amsterdam zijn grachtengordel, de Wallen en het Paleis op de Dam. De bijna even bekende Amsterdamse stadsuitbreiding de Bijlmermeer, Stad van de Toekomst, was en is beroemd om zijn verhoogde wegen, zijn parkeergarages en gelijk geschakelde flatgebouwen. Ondanks een niet aflatende toestroom van Bijlmer nieuwsgierigen en andere toeristen is veel van de iconische waarde in de Bijlmer gesloopt: zijn verhoogde wegen inclusief verkeersplatforms, zijn enorme betonnen garages, getekend door ontwerpers van bunkers, en zijn gelijkwaardigheid bevorderende flatgebouwen.

Een heel bijzonder object in de oude Bijlmer was ook de betonnen hellingbaan, die gelijk de metro uit de jaren ’70 werd ontworpen in de architectuurstijl van beton brut ofwel het brutalisme. Het enorme gevaarte had slechts een doel: de flatbezoeker in of met kar, de postbode met beladen fiets en de bezorger van pakjes naar de verhoogde binnenstraat te brengen alwaar de bellenborden…

View original post 582 woorden meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s