Bijlmerkade wordt een dorpsstraat

Egeldonk-sloop-garage-1De Bijlmer is mijn stad, zo kopte in 1996 Ashok Bhalotra zijn plan voor een vernieuwde Bijlmer. Hij ontwikkelde onder meer het idee van een Bijlmerkade: een bedrijvenstraat op de noordgrens van de Bijlmer ofwel de Daalwijkdreef. Hij voorzag een front van woningen en bedrijvigheid, een straat vol leven en verkeer met hoekpunten die op stadstorens zouden lijken en een soort stadspoort bij de Gooiseweg, die de Daalwijkdreef in het midden overdekt.

Ashok kreeg niet echt zijn zin. Wel werden de garages aan de dreef, in totaal zes stuks, aan de kop verbouwd tot bedrijfsgebouwen, met een open, hoge toren ervoor, waarin de naam van de garage. De architect van dit alles, Hans van Heeswijk, kreeg er een speciale Stadsdeel-prijs voor, en in de ruimten vestigden zich bedrijven als Stida en bijvoorbeeld een ander bedrijf dat diende als dekmantel voor drugssmokkel. De bolletjesslikkers konden daar op de wc.

En toen kwam het besluit de garages op termijn te gaan slopen om plaats te maken voor dorpse buurtjes met fijne, moderne woningen, die naar het verleden verwijzen. Garages waren niet meer nodig, want het parkeren kon nu op straat.

De sloop is inmiddels ingezet, te beginnen bij Egeldonk. Daar verschijnt straks Emerald, een soort zusterbuur van een nieuwbouwwijkje wat verderop in Diemen, waar ooit bedrijven stonden aan de Weespertrekvaart. Opgefriste nostalgie.

Alleen garage Develstein zal bewaard worden, als skelet voor een foodcentrum. De verbouw daar schiet al lekker op

Egeldonk-sloop-garage-2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s