Wie is er vrindje van Kansrijk

D.A.D.In Zuidoost is enig rumoer ontstaan over het stadsdeel-project Kansrijk. Er zouden succesvolle projecten van participerende burgers, zoals Vitamine V en Health Battle, van diezelfde burgers zijn weggekaapt, ter meerdere glorie van het stadsdeel. Daarnaast is er een verhaal, dat de ambtenaren en politici achter Kansrijk bij de verdeling van hun subsidies aan vriendjespolitiek doen.

Het zou zo allemaal waar kunnen zijn, maar enige bewijsvoering blijft tot heden uit.

Project Kansrijk is een uitvloeisel van de subsidiestromen, die met de introductie van Vogelaarwijken los kwamen: allerlei potjes voor velerlei leuke activiteiten die burgers verzonnen om de burgers bij elkaar te brengen en ze te betrekken bij hun leefomgeving. Het leverde allemaal niets op. Het waren meestal slecht georganiseerde, losse activiteiten, die door weinig mensen bezocht werden; activiteiten die vooral leken georganiseerd om de paar organisatoren wat bij te laten verdienen. Bijvoorbeeld een buurtfeest met een kasekoband, twee Surinaamse eetkramen en nauwelijks publiek. Activiteiten, die nergens uit voort kwamen, in geen enkele structuur werden ingebed, en dus vervolgens weer oplosten in het niets. Er had bijvoorbeeld een buurthuis achter moeten zitten, maar echte buurthuizen hebben we al tijden niet meer.

In die zin is het nuttig dat een ambtelijke organisatie als Kansrijk het voortouw neemt en structuur aanbrengt, al zou er natuurlijk op zijn minst een bewonersorganisatie boven moeten staan. De politiek bestuurder zou er verre van moeten blijven, maar dat doe ie niet. In stadsdeel Zuidoost is bijna alles verpolitiekt. Bewoners zijn overal hun macht kwijt geraakt. Ze besturen niet meer, zoals vroeger, de buurthuizen en bijvoorbeeld het opbouwwerk. Behalve in de K-buurt zijn er ook geen bewoners netwerken meer, die vanuit een algemeen belang, zoals de leefbaarheid van een buurt, opereren. Er is veel ad hoc doelgroepenbeleid, waarbij bepaalde clubjes bevoordeeld worden zolang ze de politieke wind mee hebben. Podium Kwakoe is zo’n voorbeeld, net zoals de concerten van Breathing Bijlmer. En daarnaast zien we onmachtige pogingen om het volk bij het stadsdeel te betrekken, zoals nazomer verleden jaar de volledig mislukte Burendag. Ze dienen er vooral toe om de bestuurders weer een media momentje te geven en de illusie in stand te houden dat er geparticipeerd wordt. In Zuidoost lijken we – burgers en bestuurders – er vooral in geïnteresseerd om niet bij de samenleving betrokken te worden.

Als Kansrijk iets wil betekenen zou ze daarnaar onderzoek moeten doen en met daarop gebaseerd beleid moeten komen. Een evaluatie van alle projecten op het gebied van Vogelaar, Krachtwijk, Prachtwijk en Kansrijk hoort daar natuurlijk ook bij.

Om te beginnen willen we weten of Vitamine V en Health Battle daadwerkelijk gekaapt zijn. Of was er ruzie over de hoogte van subsidie dan wel de kwaliteit van de activiteiten en waarom komt Orville Breeveld, de man achter Vitamine V, nu pas naar buiten met die beschuldiging van kaping, in Het Parool van 4 maart jl. Het verhaal loopt immers al een paar jaar, en sinds 2012 is er niets meer gehoord van Vitamine V en (sinds 2013) evenmin van D.A.D. (Dedicated Active Dad), de opvolger, die Stadsdeel/Kansrijk construeerde. Was Orville toen een een vrindje en later niet meer?

4 Reacties op “Wie is er vrindje van Kansrijk

 1. In Amsterdam-ZuidOost wil men alles zelf beter weten.
  Nieuwe methodieken werkzaam in een multiculturele achterstandswijk komen vooral van elders.
  Vreemd genoeg wordt dit hier niet gezien.

  Te veel ego en te weinig geld?

  Bezorgde groet,

 2. Geld genoeg denk ik.Maar het gaat waarschijnlijk ergens heen waar het niet naar toe hoort te gaan. Zo slecht voor m’n bloeddruk dit soort verhalen .Net zoals het gedoe rond Podium Zo.Hoop dat daar de onderste steen bovenkomt.Maar meestal hoor je er niks meer van.En dat snap ik voor geen centimeter.Intimidatie? Ik weet het niet.Zou hier zomaar kunnen natuurlijk.Dalgliesh hoort verantwoording af te leggen.

  • Uiteindelijk zie ik het gerommel van bestuurscommissies gewoon verdwijnen. Het lokale gesjoemel stopt dan vanzelf.

   Of de gemeenteraad en hogere organen het beter met ons voor hebben?

   Het geld is toch al weg en veelal verspild.

   Vriendelijke groet,

 3. Het gerommel van bestuurscommissies, de een rommelt natuurlijk wel meer dan de ander,althans daar ga ik maar van uit,zal alleen verdwijnen als ze worden opgeheven.Hoe minder lagen hoe minder kans op frauduleuze handelingen.Vorig jaar had ik bij het afscheid van Sjoerd Herrema al voorspeld dat het weer zou gaan beginnen.Er moet ingegrepen worden.Het gros van de politiek in dit stadsdeel zit er alleen maar om er zelf beter van te worden. Narish Parsan wist trouwens ook nog iets over een VVD er in dit stadsdeel.Ben benieuwd of hij daar ooit nog mee naar buiten ( durft ) te komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s