De Nieuwe Bijlmer

A&O-hostel,-juni-2015Zuidoost heeft een logo, maar is verder niets zeggend. De Bijlmer daarentegen is een begrip, niet vanwege zijn vernieuwing maar vanwege zijn geschiedenis en zijn mensenkleur. Neem de BijlmerSafari. Nee, die organiseer je niet in Reigersbos of Gein 1. De Bijlmer trekt specifiek geïnteresseerden, maar geen toeristen, zoals sommige politici hopen en bidden. Er verrijzen rond Arena en in Bullewijk wel steeds meer hotels, al dan niet in verlaten kantoorgebouwen, zoals Hostel A&O (zie foto) met 1500 bedden een paar honderd meter van Bijlmer Arena. Zij, die daar logeren, komen echter  voor Amsterdam: de stad van de musea, de koffieshops, de drukke pleinen, de overvloed aan horeca, de bijzondere gevels, de grachten. Wat moet je in de Bijlmer?  Beetje wandelen door steriele laag- en hoogbouw, een slecht café bezoeken, een middelmatig restaurant, een plein zonder uitstraling? Ga je in je 1-2 dagen Amsterdam op zoek naar Oma Ietje in Heesterveld?  Is het terras bij Hoekenrode te verkiezen boven het Leidseplein? Voor toeristen is de Bijlmer niet veel meer dan een handige en wellicht goedkope locatie, en natuurlijk helemaal top als je naar Ziggo Dome wil.

worldfoodOndertussen wordt hard gewerkt aan nieuwe Zuidooster Hotspot, natuurlijk ook in de Bijlmer: het worldfood centrum in de oude garage van Develstein aan de Daalwijkdreef, onze grens met Diemen en Duivendrecht. Achter hoofdattractie McDonald aan de dreefkant moeten daar enige tientallen kleine restaurantjes van allerlei starters op de horecamarkt aan de slag. Multicul, ambachtelijk bereid voedsel onder de paraplu van imperialistische fastfood, met op de begane grond een groot studentencafé voor de nabij gelegen campus in containerblokken. Eind mei zou het zijn deuren openen, maar begin juni draait alleen nog McDonald. Het café kan binnenkort open, zo lijkt, en de rest heeft net een vloer leggen.

holland-park-sloopEen ander bouwproject dat niet opschiet, ligt bij onze noorderburen, in de kom van de Daalwijkdreef, de Bergwijkdreef en de metrobaan van Gaasperplas naar Centraal Station. Holland Park heet het project, een naam die ook een echt (en fantastisch) park siert in Chelsea London. Voor 5000 bewoners wordt daar een soort kopie gebouwd van Java-eiland, dat weer een kopie is een van de Amsterdamse binnenstad. Dus: grachtenpanden en appartementenblokken aan grachten, met binnentuinen en velerlei speciaalzaken, in een geïsoleerde enclave.  Deze zomer hoopte men te beginnen met de bouw van het eerste blok, maar van enige bouwactiviteit is nog niets te bespeuren, en ook de sloop van alle kantoorgebouwen, die voor Holland Park moeten wijken, ligt stil. In het voormalige personeelsrestaurant van Xs4all, inmiddels allang verhuisd, is alvast een horecagelegenheid ingericht. Jacobs Kitchen heet het. Het heeft texels bier en een terras, maar een sloopgebied kent geen bewoners en bezoekers, hoewel her en der nog op een kantoor wordt gewerkt.

jacobs-kitchenOpvallend is dat Holland Park in zijn publiciteit op geen enkele wijze aan Zuidoost cq de Bijlmer refereert, hoewel het daar bij wijze van spreken onderdeel van is. Gaasperplas en Ziggo Dome worden wel genoemd, maar daarbij blijft het. Wel bazuint men rond dat de Indische Buurt en Oosterparkbuurt dichtbij zijn. Een duidelijk geval van Bijlmervrees, en ook Diemervrees. Zelfs de twee grote winkelcentra van deze plaats worden niet vermeld. De toekomstige bewoners van Holland Park worden voor hun gewone boodschappen verwezen naar de paar winkels van de nabij gelegen Diemer studentencampus, geheel ondergebracht in andere nutteloos geworden kantoren, aan de andere zijde van de Bergwijkdreef.

Een Reactie op “De Nieuwe Bijlmer

  1. Bedankt voor de tip. Leuk om weer eens een wandeling te maken. Dat worldfood wordt toch niks en van dat laatste hoor ik voor het eerst. Holland Park, doet me denken aan Absolutely fabulous waar Edwina haar huis had. Ken je de serie nog?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s