Kwakoe sloopt Bijlmerpark

kwakoe-nat

Als het om ons geliefde Kwakoe-festival gaat, weten wij dat het bij dit evenement altijd vooral om geld heeft gedraaid. Tot een paar jaar geleden vooral om zwart en grijs geld en bijvoorbeeld oninbare schulden bij het Stadsdeel, de laatste jaren als een keurig verdienmodel voor een nette bv. Een andere constante was, dat het festival in de ogen van ons stadsdeel bij het uitstek het vehikel was om zichzelf te promoten als een bruisende zwarte stad en het voorbeeld van een geslaagde, op integratie en emancipatie gerichte politiek. City-marketing dus, met uiteraard als mededoel: het wegpoetsen van alle negativiteit, die zo gemakkelijk de krantenkolommen haalde. Vandaar ook dat in het verleden de organisatie ongelooflijk kon sjoemelen, tot dat het festival zelf het beroerde imago van de Bijlmer versterkte, en er dus voor een keurige organisatie werd gekozen.

Het politieke belang van het festival uitte zich ook bij de herinrichting van het Bijlmerpark. In alle plannen die voor het park werden bedacht, stond altijd een eis voorop: zoveel mogelijk ruimte voor het Kwakoe-festival. En die kwam er ook, in een park, dat zich zelfs onlangs mocht tooien met de naam van werelds meest geliefde leider. Zo hebben we nu een enorme lap grond, dat vanwege zijn grootte en leegte nauwelijks gebruikt wordt, behalve voor Kwakoe-time, dit jaar met op- en afbouw van het evenement zo’n zes weken. Voor de rest rust het uit en probeert het te herstellen van de jaarlijkse aanslag op het gras en op grond, die door de massa’s volk jaarlijks meer inklinkt.

kwakoe-nat1We hebben het sterke vermoeden dat voor het gebruik van de grond en het herstel daarvan geen geld wordt betaald, zoals bijvoorbeeld wel gebeurt bij de house-festivals rond de Gaasperplas. Het stadsdeel geeft hierover geen enkele informatie, wel kunnen we in de besluitenlijst van de bestuurscommissie lezen, dat het festival ook dit jaar weer subsidie heeft gekregen: 40.000,00 voor zijn belang als instrument van citymarketing en cultureel evenement, en 10.000,00 voor zijn bijdrage aan de sociale samenhang. Het zijn subsidie-doelen die ieder groot, commercieel evenement kan opvoeren, maar daarmee geen subsidie binnen sleept. En het Kwakoe Festival is ondanks zijn kleurtje uiteindelijk niets anders dan een op winst maken gerichte gebeurtenis, die voor iedere, zakelijke betrokkene zijn geld moet opbrengen. Dus ook voor ons bewoners, mede eigenaren van het park en zijn beheer. En als het Bijlmerpark te duur wordt voor het festival, dan liggen er dichtbij mooie lappen lege en verder ongebruikte grond rond het sportcentrum en BijlmerParktheater. En wellicht vergroten we dan ook de kans dat het park het hele jaar door meer leven teweeg brengt.

kwakoe-nat5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s