Stadsdeel in de ban van geesten

DB-bij-Holendrecht

In de tijd dat ons stadsdeel nog een echt stadsdeelbestuur had en een eerste zwarte stadsdeel-secretaris, Hugo Fernandez Mendez als opvolger van de interim Freek Ossel, werd deze Hugo tijdens een stadsdeel-vergadering nogal ernstig met de dood bedreigd. De bedreiger was een Surinaamse man, die in centrum Kwakoe een door het stadsdeel gesubsidieerde project voor nieuwkomers leidde en dat geld door een concurrerende, ook Surinaamse club zag weggenomen. Hij was ervan overtuigd, zo vertelde hij ons later, dat die club in opdracht van Hugo met behulp van geesten al hun bedrijfsgeheimen uit hun computers gestolen had en op basis daarvan een goedkoper bod kon doen om de subsidie in de wacht te slepen.

Een voodoo/winti-verhaal dus, met hackers in de vorm van geesten. En zo legde de bedreiger verder uit: Hugo wilde van zijn clubje af, omdat het niet tot zijn netwerkje behoorde. Een oud gebruik van Surinamers: men is altijd bezig elkaar van een leuke broodwinning dan wel hossel te beroven, niemand is te vertrouwen, en geesten worden ingezet om de operatie succesvol te maken.

Het is een story, die doet denken aan een paar verhalen die nu rond zingen. De ambtelijke organisatie Kansrijk van het Stadsdeel zou leuke projecten van (Surinaamse) bewoners hebben ingepikt om daarmee zelf goede sier te maken. Genoemd worden o.a. het papaproject van Orville Breeveld en het Anti-Incasso bureau. Kansrijk zou ook slordig met geld omgaan en om al dit soort redenen, zo is de suggestie, zou het DB van de Bestuurscommissie geen inzage willen geven in de boekhouding van Kansrijk, dat dus weer tot de veronderstelling leidt, dat het DB ook corrupt is.

De verhalen zingen al een tijdje rond en leidde tot een bijna volledige verkruimeling van het politieke landschap. Leeuwin stapte uit Groen Links, zoals Parsan dat met de PvdA deed en de Christen Unie zegde zijn steun aan het DB op. Het fundament van het DB versmalde zo tot 3 PvdA-leden, een VVD-er en een Groen Linkser: vijf tegen acht.

Geen wonder dat de oppositie in de eerste week van oktober een schone kans zag om middels een motie het DB aan de kant te zetten. Het werd een marathon-zitting met een vooral haperende video-registratie, zodat de buitenwacht niet mee kon kijken ( de geesten waren waarschijnlijk weer actief ) en een slotaccoord om een uur of drie in de nacht: de motie van wantrouwen werd verworpen met zeven stemmen tegen. Het DB bleek steun te hebben gekregen van Platform Zuidoost (Kehla) en D66 (Ristie, terwijl zijn collega Van Dijk zich bij de oppositie schaarde).

En zo werd er voorlopig weer een krisis bezworen, ontstonden er nieuwe loyaliteiten en netwerkjes en zoemen er nog altijd geruchten rond dat hoofdambtenaren van de gemeente af en aan reizen naar ons stadsdeel en dat een db-lid de drank tot vrind heeft gemaakt. We weten het niet, maar een goede winti pré lijkt ons welkom om alle geesten tot bedaren te brengen. Dus Dat Dus, zou Muriël zeggen.

Foto is van opening gerenoveerd buurtcentrum Holendrecht, met de drie DB-ers op het podium, die ook alledrie hun zegje mochten doen, vlnr: Jaensch, Vyent en Dalgliesh.

Een Reactie op “Stadsdeel in de ban van geesten

  1. Wat dat betreft begrijp ik Emile Jaensch ook niet. Had altijd gedacht dat hij ergens burgemeester wilde worden. Al die jaren Zuidoost op je CV lijkt mij niet echt bevordelijk voor een verdere politieke carrière.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s