Zuidoost als toeristische trekpleister

nmb-kasteel

De VVD Zuidoost wil meer buitenlandse toeristen en binnenlandse bezoekers naar Zuidoost. Alleen de buitenlanders spenderen tenslotte al zo’n 5 miljard per jaar tijdens hun verblijf in Amsterdam. Toerisme is goed voor de werkgelegenheid, het imago van het stadsdeel en levert nieuwe voorzieningen op, zoals hotels. In 2015 kwamen er al bijna 1000 hotelkamers bij in Zuidoost.

Het probleem voor Zuidoost is echter dat ze vooral in de stad uitgaan en dat toeristen (en bezoekers) die niet in Zuidoost overnachten, ons stadsdeel nauwelijks bezoeken. En ze hebben natuurlijk gelijk, Hun bezoek aan Amsterdam is kort, een paar dagen op z’n hoogst, en in het centrum is alles te zien waar je geweest moet zijn en is de keuze in horeca overweldigend.

Wat moeten ze in Zuidoost? Geen Anne Frank, geen Paleis op de Dam, geen grachten met stadspaleizen, geen internationaal aansprekende musea, geen wallen, geen Rembrandt, geen Van Gogh. En als ze toch even buiten willen kijken, gaan ze per bus naar Volendam, Zaandam en Marken: Holland in klederdracht, landschap met weilanden, dijken, molens en water, waar een braaf Hollands jongetje een watersnood voorkwam door zijn vinger in het gat van een dijk te steken.

bijlmer-011Wat moeten ze in Zuidoost ? De VVD roept:

– de bijzonder architectuur: maar daar zit Amsterdam al vol mee en wat hebben we meer dan een NMB-kasteel, een station en een aangeveegd restant van een voormalig socialistisch getto;

– culturele evenementen: ????;

– kleurrijke festivals: ja, we hebben drie weekenden Kwakoe, maar waarom zou je als toerist daar gaan rondlopen, de VVD geeft geen antwoord;

– multiculturele kookworkshops: ja, wellicht een idee voor Hollands groepen met een bedrijfsuitje, maar veel rendement zal dat niet opleveren;

– kunstzinnige wandelroutes: zie boven;

– het Mandelapark; wie ziet dit park concurreren met de Amsterdamse parken, het Vondelpark voorop?

– de markt op Ganzenhoef: een druk bezocht maar verder niet zo interessante markt, de markten op de Cuyp, in de Jordaan en bij de Stopera zijn echt veel leuker, en bovendien voorzien van veel meer horeca, bij Ganzenhoef vindt je slechts een schreeuwcafé.

– de Gaasperplas: ook geen moer te beleven, afgezien van de twee house-festivals.

– de World of Food: lijkt ook geen uitje, en als je er eenmaal bent, is er wat verderop niets leuks te bekennen.

4-zwanenEigenlijk hebben we een erg schraal aanbod. De nota van de VVD lijkt opgesteld door een paar stagiairs, die roepen wat iedereen roept als men gevraagd wordt spontaan even wat toeristische highlights op te sommen, en waarbij dan een deskundige ook nog een duit in de zak doet.

De VVD voert in de uitwerking van zijn stuk ook nog een tenenkrommend idee op. Indachtig Volendam en Marken ziet ze Afrikaanse kerkgangers in de Bijlmer graag doordeweeks in hun bij gelegenheden traditionele, zondagse feestkledij of bijvoorbeeld rouwkleren op het Arenagebied en de Poort paraderen, zodat bezoekers ook met hen op de foto kunnen. Tuurlijk, prima idee, trommel een aantal werkloze ‘zwarten’ op en verplicht ze tot die klus. Laat ook meteen, zoals in Accra, waar iedereen overigens gewoon in spijkerbroek loopt, de pleinen en straatjes bevolken door Afrikanen die ‘savonds wat eten aan voorbijgangers verkopen met behulp van vuurtjes in autovelgen en doe daarbij alle straatlantaarns uit. Haal ook wat winkels leeg waar ze ‘savonds kunnen slapen.

kandelaar-2Zo krijgen we een echt kleurrijk promotieding, want in dat kleurrijk vindt de VVD zo te lezen een van zijn grootste verkoopargumenten. ‘We in Zuidoost’ hebben immers ooit vastgesteld dat Zuidoost het meest multiculturele, het meest kleurrijke stadsdeel van Nederland is. Dus ook meer bloembakken, stelt de partij voor.

De revenuen van Zuidoost als toeristische trekpleister schat de VVD huizenhoog in. In 2018 moet 1 op de 10 toeristen en bezoekers, in totaal minimaal 5 miljoen, die Amsterdam jaarlijks aandoen ook iets in Zuidoost hebben gedaan. Dat zijn dus er minstens 500.000, gemiddeld 1369 per dag. En als die allemaal een 10 euro besteden zijn we 5 miljoen per jaar rijker. Een mooi businessplan! Was getekend: Fractie VVD, Anneke Marttin en Emile Jaensch.

Fotobeschriften van boven naar beneden: NMB kasteel op de Poort, United Zuidoost in Mandelapark, Gaasperplas bij zeilclub, een zondag bij kerkgebouw De Kandelaar.

2 Reacties op “Zuidoost als toeristische trekpleister

  1. Wat heerlijk geschreven. Ja politici moeten toch wat doen voor hun geld, al is het alleen maar de grootste onzin uitkramen Heb het idee dat ze steeds gekker worden. Fijne feestdagen.

  2. Keihard maar waar. Mijn antwoord op “Wat moeten ze in Zuidoost?”: geen Red Light District. Geen coffeeshops, geen smartshops, geen seedshops, geen growshops, geen headshops. Geen wietmuseum. Geen martelmuseum. Geen massagesalons met happy ending. Geen smerige goedkope Egyptische neppizzeria. Geen ijs- en wafelwinkels. Geen obesitasloketten voor fastfood. Geen hooligancafés.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s