De zesde VVD-bestuurder vertrekt

emile-jaenschZes bestuurders dan wel portefeuillehouders leverde de VVD aan het stadsdeel van zuidoost, vanaf de start in ’87 t/m 2014.

In volgorde van opkomst: Peter May, Eric van der Burg, Patricia Remak, Mark van der Horst, Pieter Litjens en Emile Jaensch. Laatste was acht jaar bestuurder en nog geen jaar db-lid van de bestuurscommissie, het orgaan dat de stadsdeelraad in 2014 opvolgde. Vanaf februari 2016 is hij burgemeester van Oegstgeest, het grote dorp dat tegen Leiden zit aangeplakt. Zijn vertrek komt niet onverwacht, al lang ging het gerucht dat hij op zoek was naar een burgemeesters post.

Jaensch behoort samen met Van der Burg, Van der Horst en Litjens tot de carrièremakers, en behalve Eric, een Bijlmer jongen, komen de andere drie van buiten, aangezocht door de partij on alhier hun politieke loopbaan een nieuwe opstap te geven. Ze hebben ook veel met elkaar gemeen. Je kon ze niet betrappen op grote verhalen, visionaire ideeën of belangwekkende targets, maar dat is natuurlijk heel gewoon onder politieke bestuurders. Het waren praktische, handige jongens: toegankelijk, aardig, sympathiek, dus sterk in de communicatie, maar ook ijdel en carrière bewust. Litjens werd burgemeester van Aalsmeer en is nu wethouder van Amsterdam; Van der Horst was ook wethouder van die stad en even waarnemend burgemeester van Heemskerk; Van der Burg was fractievoorzitter van de Amsterdamse VVD en nu voor de 2de periode wethouder. Het lijkt erop alsof ze uit een soort diplomatenklasje komen. Bijna geen andere portefeuillehouder van Zuidoost klom zo hoog. Uitzonderingen: Berry Groen, ex CPN en Groen Links, die burgemeester werd van Oostzaan en Uithoorn, Hannah Belliot (PvdA), wethouder te Amsterdam, en oh ja, Elvira Sweet (PvdA) reikte nog tot gedeputeerde in Noord Holland en Wouter Gortzak (PvdA) werd Tweede Kamerlid. Laatste drie werden vooral groot door de politieke omwenteling die in de jaren ’90 in Zuidoost plaats vond, te omschrijven als de opkomst van de zwarte macht, waarbij ze alledrie een hoofdrol speelden.

De vertrekkende Jaensch wordt op zijn eigen Facebook-pagina uitgezwaaid door vele vrienden. Wellicht een verplicht nummer, maar ook echte dankbaarheid, want hij had altijd een luisterend oor en was een onvermoeibaar promotor van Zuidoost, surf maar naar zijn Facebook. Zuidoost zal ook zijn kokette jasjes in blinkende kleuren missen, en zijn listigheid.

2 Reacties op “De zesde VVD-bestuurder vertrekt

  1. Het zal wel aan mij liggen maar ik dacht dat Andro Bottse, nooit van die man gehoord, Emile Jaensch had opgevolgd. In het Parool lees ik weer heel wat anders. Zal heus wel aan mij liggen maar kun jij helderheid verschaffen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s