Verhuis de bieb naar het NMB-kasteel

De openbare bibliotheek van Amsterdam (OBA) heeft een nieuwe en uiterst succesvolle formule. Je brengt de ‘buurtbieb’ naar een opvallend zichtbare plek, het liefst naast een bestaande boekhandel en laat die twee een interactie aan gaan. In de Hallen (west) leidde dat tot 200.000 bezoekers per jaar. Het is een succes dat begon op de Linnaeusstraat en wordt nu nagejaagd in Bos en Lommer waar de bieb verhuist naar een oude matrassenwinkel, pal gelegen naast een zeer geliefde boekwinkel.

In Zuidoost hebben we twee biebs, een op Reigersbos en een bij de Poort. De eerste ligt midden in een winkelcentrum en oogt van buiten als een verlaten kantoor. De tweede bevindt zich in een straks te slopen gebouw, net voorbij de grens van de Poort en is bijna onzichtbaar. Er zijn zelfs geen borden op de Poort die je ernaar verwijzen. Dat er toch nog mensen komen, bewijst de kracht van een bieb, die het verder qua bezoek ook niet moet hebben van het in en boven haar gelegen Imagine IC.

Kortom beide biebs zouden een oppepper kunnen gebruiken. Gezien de nieuwe succesformule van de OBA is er natuurlijk een probleem. Noch Reigersbos, noch de Poort beschikken over een boekwinkel. Het kan dus niet anders of een beetje bestuurder zorgt ervoor dat in het te verbouwen NMB-kasteel straks een boekwinkel plus bieb een nieuwe publiekstrekker worden voor het kwakkelende winkelcentrum en tegelijk educatie en cultuur weer hoog op de agenda zet. Een verhuizing van het BijlmerParktheater naar deze locatie lijkt ook een aardige, net zoals die van het CBK en het Stadsdeelkantoor.

Lees ook: de bieb in Bos en Lommer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s