Podium Zuidoost: de grote beerput

kwakoe-podiumHet Parool berichtte gisteren,  dat het zogenaamde Podium Zuidoost binnen een paar jaar opnieuw zijn gehele inventaris is kwijt geraakt aan beheerders van het gebouw en voor zijn toekomst moet vrezen. Opnieuw tienduizenden euro’s foetsie, geld dat betaald werd door het Stadsdeel, zoals het Stadsdeel al sinds 1991, toen het gebouw bij Frissenstein werd opgeleverd, tonnen en zeer waarschijnlijk in totaal ettelijke miljoenen aan het gebouw verspild heeft. Het Stadsdeel is ook eigenaar van het gebouw, subsidieerde altijd de inventaris en de nodige verbouwingen, zoals een grootscheepse, een paar jaar geleden toen ZO!Cultuur er introk. Dat gebeurde met een groot feest en de kater kwam 1,5 jaar later toen bleek, dat ZO!Cultuur zijn ambities in het geheel niet waar maakte. En dat onder leiding van twee zwaar betaalde directeuren. Het Stadsdeel probeerde vervolgens opnieuw er een succesvol buurthuis van te maken, maar faalde dus. Als drijvende kracht achter de jammerlijk uitpakkende voortzetting van wat voorheen, voor ZO!, het Kwakoe Podium heette, werd mevrouw Muriel Dalgliesh genoemd, politiek bestuurder van Zuidoost.

Ook Kwakoe Podium was een grote ramp, met veel subsidie (3-4 ton op jaarbasis), veel personeel en geen succes, zoals ook al zijn voorgangers, te beginnen met Jongerencentrum Kwakoe, dat in 1991 de eerste bespeler van het gebouw werd. Voorgangers die niet alleen veel toegekende subsidie kostten, maar die bedragen ook simpelweg verhoogden door tonnen schuld te maken, uiteraard door het Stadsdeel te betalen. De laatste schuldexplosie leidde dus tot de komst van ZO!Podium cq ZO!Cultuur, en ondertussen werd de laatste directeur van Kwakoe Podium, Urwin Vyent, lijsttrekker bij Groen Links en sinds 2010 politiek bestuurder.

Er lijkt nu alle reden aanwezig om alle verloren bedragen aan schulden, verdwijningen van goederen en weggegooide subsidies (personeel, huur, inventaris etc) eens mooi onder elkaar te zetten en de schuldvraag te stellen. Het zal er wel niet van komen, want de schuldvraag ligt bij ‘Surinaamse politiek’ van ons stadsdeel, met name geregisseerd door de PvdA als machtigste partij. Het gaat over het bedienen van de Afro-Surinaamse achterban met geld, hossels en baantjes, vooral via Kwakoe en het gelijknamige Festival, dat vele jaren het eigendom was van het jongerencentrum en zijn directieleden plus bestuurders.  Ook ZO!Cultuur was vooral een Surinaamse business. De verbinding tussen politiek en Kwakoe is ook helder door de politieke bestuurders die Kwakoe voortbracht: Chas Warning, Marcel LaRose (beiden PvdA) en dus Vyent.

2 Reacties op “Podium Zuidoost: de grote beerput

  1. Ik stel voor om er het Stadsdeelkantoor in te vestigen. Meer ruimte hebben ze echt niet nodig voor hun politieke spelletjes. Breek het oude maar af , is toch een afzichtelijk gebouw. Bij nader inzien, doe ook maar niet. De beerputlucht die dan vrij komt zal voor jarenlange overlast zorgen in de buurt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s