Kunsthal Kempering

afghanistan_kabul_as_120627-300x200Temidden van 140 nationaliteiten, die buiten rond sjokten, boodschappen inlaadden, de liefde bedreven, televisie keken, ruzie maakten, een lot kochten of in een auto de tijd doodden, prees Stadsdeel Zuidoost zich wederom gelukkig met haar voortrekkersrol op het terrein van diversiteit. Het gebeurde donderdag 3 november in garage Kempering waar als onderdeel van de Museumnacht dit weekend de foto-expositie Streets of the World werd geopend en zich een honderdtal ‘witten/blanken/autochtonen’, vooral tussen de 18 en 30 jaar oud, studenten en aanverwanten zo te zien, zich als toehoorders verzameld hadden. Zij die buiten waren, werden zoals zo vaak getransformeerd tot decor, hoewel zij juist de reden vormden om voor Kempering als expositieruimte te kiezen.

In garage Kempering dus, waarvoor mooie plannen klaar liggen, als museumhuis en verzamelstructuur voor tiny houses, maar die dus zijn afgestoten, want ons Stadsdeel gelooft niet in het voortbestaan van een oude garage waar voor weinig geld zoveel moois voor de buurt gerealiseeerd kan worden. De orerende mede-baas van de bestuurscommissie, Urwin Vyent, stipte dat nog maar eens aan en liet dat volgen door de mededeling dat hij nu een ambtenaar aan het werk had gezet om Zuidoost aan een kunsthal te helpen. Hoogmoeds waanzin in een tijd van grote bezuinigingen die op de stadsdelen afkomen en die bovendien over twee jaar nagenoeg van hun hele autonomie beroofd worden. En onze Urwin besefte dus niet dat hij al in een kunsthal stond, want zoals eerder Fatform al bewees: een oude, afgeleefde garage kan bijna elke expo moeiteloos verdragen, met meer vierkante meters dan ooit tegen nieuwbouwprijs in Zuidoost realiseerbaar zal zijn.

De strijd om een nieuwe toekomst van de garage is echter nog niet gestreden, want de plannenmakers gaan voorlopig voort, en tot het slotakkoord is de garage – sloop of herbestemming – dus nog bruikbaar, zoals nu voor Streets of the World, een project van de fotograaf Jeroen Swolfs die vanaf 2009 bijna 200 landen bezocht om in de hoofdstad daarvan het openbare leven vast te leggen. De foto’s werden eerder vertoond in De Nieuwe Kerk en nu dus bij ons op 4-5- en 6 november tussen 10 am en 8 pm, en tijdens de Museumnacht op 5 november tot 1 uur ’s nachts.

In Kempering hangen alle foto’s op stroken en zijn er zo’n 50 tot 4 meter breedte vergroot en in frames gehangen, waarachter licht. Je ziet een lieve, mooie wereld waarin gewandeld, gespeeld, gereisd, gehandeld en gevist wordt. Geen oorlog, geen armoe, geen ellende want het leven van alledag is in grote steden ook heel gewoon en vanzelfsprekend. Alleen in Noord Korea is het bitter leeg en steriel, met een 4-baans brede autoweg waarop geen voertuig zich beweegt, maar een prachtig geüniformeerde agente wel de wacht houdt.

myanmar_naypyidaw_az_151208-300x200

6 Reacties op “Kunsthal Kempering

  1. Muriël Dalgliesh heeft op haar facebook een foto uit het Parool van de Bijlmer geplaatst. Wat is ons stadsdeel toch mooi schrijft ze erbij. Het arme mens heeft waarschijnlijk niet eens in de gaten dat het een foto is van de oude Bijlmer voor alle vernieuwingen. Moet er wel om lachen.

  2. Muriël Dalgliesh is ook weer op dreef op Facebook over buschauffeurs.Ik weet het niet maar volgens mij heeft dat mens een levendige fantasie. Ze is mij ook veel te veel met zwart en blank bezig of moet ik wit zeggen. Die vrouw zit helemaal op de verkeerde plek. Een voorzitster van een bestuurscommissie onwaardig met wat zij allemaal uitkraamt.

  3. En dan komt Muriël Dalgliesh een Marokkaan tegen die vloeiend Surinaams spreekt. Zomaar per toeval. Misschien is het zo maar ik kan het me niet voorstellen. Meeste Marokkanen moeten niks hebben van Surinamers. Ze is zich weer even aan het afzetten tegen de Nederlandse maatschappij. Over etnisch profileren gesproken. Gek he dat die mensen nooit verder komen in de politiek. Hebben ze toch aan zichzelf te danken. Ze leven in een heel klein kringetje.

  4. Gisteravond een demonstratie in De Poort. vanwege het feit dat een 12 jarige jongen in de handboeien is geslagen. Blij dat we met ons allen ons hoofd koel houden schrijft Muriël Dalgliesh op haar Facebook. Lijkt me nogal logisch voor een voorzitter van de Bestuurscommissie. Wat een ongelooflijk domme opmerking weer.

  5. Wat ik me nu afvraag is of zij daadwerkelijk aanwezig is geweest bij de demonstratie. Dat kan ze toch niet maken. Ik zie dat van der Laan al doen. Zo snel mogelijk weg met die bestuurscommissies.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s