Al 50 jaar de beroemdste wijk

Als je zo beroemd, verguisd en omstreden bent als de Bijlmer, heb je minstens elk jaar recht op een feestje. Volgend jaar vieren we dus 50 jaar Bijlmer of Bijlmer 50 jaar. Wat het wordt, weten we nog niet, daarover wordt nu gestreden door 2 stichtingen, het stadsdeel, de gemeente en bijvoorbeeld het cultuurplatform in zuidoost. En niemand weet hoe al die clubs zich tot elkaar verhouden en wie de macht naar zich toe gaat trekken. En dat is belangrijk natuurlijk, want de gemeente ziet zo’n 50 jaar helemaal zitten en bijgevolg gaat het zeer waarschijnlijk om veel poen en veel publiciteit. Volgend jaar moet het jubileum dus plaats vinden met een hoogtepunt in november, want dan in 2018 is het 50 jaar geleden dat een brave familie namens de gemeente als eerste bewoners der Stad van de Toekomst mocht poseren.

Op Facebook zijn twee sites – 50 jaar Bijlmer en Bijlmer 50  jaar – waarvan de eerste door een ambtelijk projectteam van stadsdeel Zuidoost gerund wordt en de tweede in handen lijkt van  Ilco van der Linde, coördinator van de stichting Bijlmer 50 jaar..  Dat ziet er natuurlijk verwarrend uit, vooral ook omdat de ‘uitgever cq de redactie’ zich op beide sites niet duidelijk bekend maakt. De sites van het stadsdeel is meer op zichzelf gericht, terwijl die van Ilco alle info opneemt, die hij over de Bijlmer en 50 jaar kan vinden. Ilco is dus beter en vooral ook objectiever. Het projectteam van Zuidoost/ gemeente Amsterdam wordt aangevoerd door parttime ambtenaar Bie Muusze, die normaal evenementen Zuidoost doet, en nu een dag per week voor het jubileum heeft. Naast dit projectteam opereert dus Ilco van der Linde, die in Nederland beroemd werd met zijn succesvolle bevrijdingsfestivals en dit jaar vergeefs een gooi deed naar een PvdA-zetel in de Tweede Kamer. Ilco en zijn stichting schijnen een speciale opdracht te hebben van wethouder Eric van der Burg en houden kantoor in het CEC-gebouw. Het schijnt dat die opdracht te maken heeft met de behoefte van de gemeente om ook grote instellingen in de stad bij het jubileum te betrekken, zodat het een Amsterdams gebeuren wordt. Het naambordje van de  ‘Stichting Bijlmer 50 jaar’ vindt je op de voordeur van CEC, maar bij de KvK is de stichting tot heden onbekend. De verhouding tussen het projectteam van Muusze en Ilco schijnt beroerd te zijn.

Naast projectteam en Ilco met zijn stichting opereert er nog een stichting, die bestuurd wordt door de voorzitter van de PvdA zuidoost, Niek Bolte, de voorzitter van Groen Links zuidoost, Hans Mooren, en een zekere meneer Nab of Nap. Plannen van de stichting zijn niet bekend. En dan is er nog de club van Centrum Beeldende Kunst en Imagine I.C., die samen aan speciale tentoonstellingen in het jubileumjaar werken We hebben bovendien de 4 heren die enige tijd terug het CEC voor 4 miljoen opkochten en het gebouw willen vertimmeren tot een cultuurpaleis. Zij zouden zichzelf ook een rol hebben toebedeeld in het vieren van 50 jaar en een bedrag hebben geschonken, maar meer dan dit gerucht weten we niet.

Spannende tijden dus. En of het allemaal wat wordt? Ondanks alle verwachtingen over een groots jubileumjaar, dat dit jaar november al zou moeten beginnen, schijnt er op dit moment nog niet meer dan 60.000 euro te zijn opgehoest.

Foto: sinds 1992 betrekken vele nieuwe Bijlmer bewoners een laagbouwwoning. Het laatst opgeleverde laagbouwbuurtje is Emerald aan de Daalwijkdreef, op de grens met Diemen, die op zijn gebied aan de overkant onder de naam Holland Park hoogbouw doet verrijzen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s