Kamperen voor een betere samenleving

Zaterdag 22 juli om een uur of zes in de middag arriveren we bij buurtcamping Egeldonk, de plek waar ooit een gelijknamige flat stond, in het verlengde van Gliphoeve.
Er staat bijna geen tent meer overeind. De tent die nog wel zijn functie vervult, is voor het eten. Op tafels 10 grote bakken die een avondhap warm houden. Links daarvan twee toiletblokken.
Het is voorbij, horen we, we gaan na het eten naar huis. Er is een simpele reden: er is voor vanavond een heftige regen voorspelt. Maar dat is toch juist leuk, roepen wij bezoekers, lekker in de tent, terwijl de regen op je tentdak klettert. Drie dagen kamperen worden er echter twee, met slechts een nacht. De zondag wordt tevergeefs een prachtdag.
Buurtcamping Egeldonk staat er nu voor het derde jaar, ooit door een paar vrijwilligers opgezet in samenwerking met de initiatiefnemer van de buurtcamping, een Amsterdamse man met een sociaal communicatiebureau. De hoofdstad kent nu 5 buurtcampings en ze worden ook buiten de hoofdstad georganiseerd. De organisatie is inmiddels ondergebracht in een stichting.

Op de site staat: “Ons doel is om binnen een paar jaar heel Nederland samen te laten kamperen. Zo willen we iedereen een leuke vakantie bieden en bijdragen aan een gezelligere en socialere samenleving”. Het idee leeft vooral dankzij bijdragen van fondsen, in 2016 zo’n twee ton. Via bijdragen kampeerders kwam in 2015 zo’n 70.000 euro binnen, waarvan 4.500 via Egeldonk. In de jaarafrekening van 2016 wordt niet meer gerept over bijdragen kampeerders. Op een enkele site worden evenwel deelnamegelden genoemd: 15 euro voor drie dagen tent en 15 euro per persoon, kinderen tot 13 jaar gratis. Mensen met een stadspas betalen 2,50 voor de tent en 2,50 per persoon.

Het is vooral de doelstelling die ons intrigeert: een gezelligere en socialere samenleving, waarbij het ook uitdrukkelijk de bedoeling is dat arm meedoet. Er wordt zelfs een getal genoemd: eenderde van het aantal kampeerders, mensen die wel een stadspas moeten hebben.
Maar dan: je kan natuurlijk alleen maar meedoen als je over een tent beschikt, en liefst een grote als je met het gezin komt. Je hebt verder grondmatjes nodig, slaapzakken, eventueel kampeerstoelen, butagasjes en daarop passende pannen. Als je je dat kan aanschaffen, ga je dat niet voor 1-2 nachten doen. Kamperen is bovendien een typisch Nederlandse/Europese hobby voor de middleclass. Daar vindt je ook de mensen, die dit soort initiatieven leuk vinden. Gelukkig komen er zoals bij Egeldonk ook gewoon buurtkinderen spelen. En gezellig is het natuurlijk altijd, want je bent altijd met een bepaalde groep. Egeldonk is er overigens volgend jaar niet meer bij: er gaat eindelijk gebouwd worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s