Bij ons in de Bims

Bij ons in de Bims is een Facebook-site van twee Kleiburgianen ofwel twee witte heren die op hun manier de Bijlmer willen verkennen. En dat is vooral de zwarte Bijlmer ofwel de Bims, dan wel de Bimre zoals Suri’s haar noemen, en ook wel Blaka Foto genoemd om aan te duiden dat de Bijlmer met succes gekolonialiseerd is door landgenoten met Afrikaanse roots.

Op 16 september traden de heren naar buiten met een echte Bijlmer inburgeringsquizz, want daar was een mooie gelegenheid voor geschapen: het project 24H in Amsterdam Zuidoost ofwel Amsterdam marketing zet de schijnwerpers op dit ooit zo verguisde stadsdeel. Een dag lang zal Zuidoost (eigenlijk de Bijlmer want daar gebeurt het meest), zich aan de eigen bevolking en vooral alle andere Amsterdammers presenteren als een gebied van bruisende cultuur, kunst en horeca.

Nee, het werd niet echt druk op de fiets- en wandelpaden van een wijk die met succes de stedelijke hoogbouw kruiste met overweldigende landelijkheid in de vorm van (woon)parken met verstild water en prachtige bomen.

In het smalle, langwerpige horecahok van klusflat Kleiburg – betiteld als Burenhuis Van Buuren – verzamelden zich in de avond van 16 september zo’n 50 mensen, veelal 30-tigers, om mee te doen aan de genoemde quizz. Het was er uitnemend gezellig, met 95% witte mensen. Drie oudere vrouwen vertegenwoordigden Blaka Foto: onze ‘burgemeester’ Muriel Dalgliesh met twee vriendinnen.

Dit wit-zwarte beeld kleurde ook het bezoek aan de andere activiteiten.

En verbazend stil was het onder de metrobaan bij Kraaiennest waar het stadsdeel deze dag een muziekfestival in de vooravond en avond liet organiseren als voorproefje op het bruisende leven dat daar ooit moet plaats vinden en waartoe ambtenaren en bewoners op dit moment al druk aan het tekenen zijn. Tot grote verbijstering van eenieder was het terrein geheel omhekt met groenige doeken en was het zoeken naar een ingang met beveiligers, die je mogen betasten. Veiligheid voor alles, zo is het parool bij ons stadsdeel, dat op deze manier ook gaarne bevestigt waaraan de Bijlmer zijn slechte naam te danken heeft. We wisten echter niet, dat daar ook onzichtbare feesten bij hoorden.

Binnen de omheining was een kleinzielig, bedompt podium van zwart plastic met nauwelijks licht, waarvoor bovendien een veiligheidshek was neergezet. Er stond rond een uur of negen ‘avonds ook geen dampende, swingende band, hoewel er diverse bands beloofd waren, al waren die blijkbaar te weinig zeggend om ze in de publiciteit een naam te geven.

Er draaide een knalharde house. Op sommige plekken zag je een jongere huppen, op het sombere asfalt en in het vale licht. In de Bijlmer kunnen ze dus ook geen feestjes bouwen, Kwaku uitgezonderd.

We moeten echter niet gaan zeuren, want het weer was niet al te best en alles heeft zo z’n reden. En zij die het weten kunnen, de dames achter 24H, lieten vandaag alle mede-organisatoren in de Bijlmer cq Zuidoost weten, dat zij “het een heel geslaagde editie vonden: goed bezocht, enthousiaste bezoekers, enthousiaste deelnemers en toch nog redelijk geluk met het weer! Wij hopen dat je dit ook zo hebt ervaren”.

Alles eindigt goed als je tenslotte lachend op je selfie staat.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s