Kwakoe in prijs verlaagd

In 1991 werd naast de garage van de flat Frissenstein een gebouw van 550m2 over twee etages opgeleverd, bouwsom 650.000 m2, architect: Bijlmer-inwoner Peter Dautzenberg. Het gebouw was de nieuwe huisvesting van jongerencentrum Kwakoe. Het bevatte o.a. een grote zaal met podium, een grote keuken, kantoren en een audiostudio. Het gebouw heeft sinds ’91 diverse bespelers gehad, heeft leeg gestaan, is een keer drastisch verbouwd en heet sinds mei dit jaar Wijkcentrum Kwakoe. Het is vanaf start 2017 in beheer bij de stichting Het Programmabureau onder directie van een voormalig ambtenares bij het Stadsdeel. Dat bureau is naast Kwakoe verantwoordelijk voor vier buurthuizen in Zuidoost en No Limit.

Aan huur, personeel en andere lasten heeft het gebouw per jaar zo’n 350.000, gulden/euro gemiddeld gekost, schatten we. Het is dat geld tot op heden nooit waard geweest. Elke stichting, die in het gebouw kroop, maakte er een zooitje van. De een na laatste stichting ging zelfs fors failliet. De laatste stichting, Podium zuidoost, werd door het stadsdeel eruit gegooid wegens te hoge personeelslasten met 2 directeuren en zeer tegenvallende resultaten, ondanks de grote verbouwing.

Het Programmabureau heeft tot taak het centrum weer leven in te blazen. Het vraagt daarvoor aan het Stadsdeel 250.000,00 voor 2017 en 250.000 voor 2018 voor beheer, huur en additionele kosten. Het geld is dus bedoeld voor alle vaste lasten. Daarnaast wil het nog geld – 72.000,- euro, voor allerlei voorzieningen, omdat het gebouw gestript werd opgeleverd. En er moet geld komen voor de seniorenactiviteit die sinds februari 2017 in het gebouw plaats vindt: 30.000,- per jaar voor de professionele begeleiding en organisatiekosten, en 20.000,- dagelijkse senioren-activiteiten, prijzen voor de bingo en de aanschaf van een sjoelbak. Een bedrag van 19 euro week per deelnemer.

Inkomsten schijnt het Wijkcentrum niet te hebben al wordt van het gebouw ook gebruik gemaakt door HVO Querido, die huur moet betalen. Zonder inkomsten en andere activiteiten wordt er dus in twee jaar 250.000 + 250.000 + 72.000 + 2x 50.000 ofwel 672.000,- euro uitgegeven om een 50-tal senioren een leuke dagbesteding te verstrekken. Dat maakt in totaal 258 euro per deelnemer per week, ten laste van de gemeente. Het bureau belooft dat in de toekomst 25% van de vaste lasten terug verdiend zal worden door eigen opbrengsten via verhuur en horeca. De subsidie voor de vaste lasten wordt daarmee verlaagd met 62.500,– euro. Blijft over: 188.000,-. En dat is goedkoper dan de bedragen die in het verleden aan het gebouw gespendeerd werden.


Een Reactie op “Kwakoe in prijs verlaagd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s