De dromen van bewoners vertalen naar realiteit en haalbare plannen.

Het moest eens flik gaan bruisen, riep een energieke, lekker doordrammende bewoner, Mike Brantjes, die al snel een club enthousiastelingen om zich heen verzamelde. Hart voor de K-buurt ontstond, en dat actiecomité wilde meepraten over de ontwikkeling van de nog lege gebieden langs de Karspeldreef, om precies te zijn: het plein voor buurthuis De Bonte Kraai, de plek waar ooit het oude winkelcentrum Kraaiennest stond, met daarboven op een gigantische garage, en nog een paar stukken groen, waar garages onder de slopershamer vielen. Een gebied waarvoor in het verleden velerlei plannen waren gemaakt, maar door de grote bouwcrisis na 2004 nooit tot uitvoering kwamen. K-midden wordt het genoemd.

Mike kreeg zijn zin. Bewoners mochten mee praten en kregen zelfs hun eigen Adviesgroep. En gisteravond werden de plannen in de Bonte Kraai gepresenteerd, in de zaal naast de bar met schreeuwende mannen. Zo’n 70-80 man/vrouw in de zaal en voor de lichtbeelden o.a. spreker Northon Flores Troche, geboren in Bolivia en via New York naar Nederland gekomen. Een landschapsarchitect zei Mike, maar nee: een stedebouwkundige, die ook schildert. Hij vertelde slecht verstaanbaar over het woonbuurtje dat op de oude spot van het winkelcentrum kon ontstaan en hij had twee modellen: intiem en gesloten plus open en sociaal. Ofwel een gesloten rechthoek met in hoogte verspringende wanden en blokjes woningen aan een binnentuin of losse, gevarieerde woonblokjes, gesitueerd aan semi-openbare hofjes, waar je als wandelaar doorheen kon dwalen. Denk aan het oude centrum van Haarlem, zei Northon.

In beide gevallen dus geen gesloten, rechte en monumentale wand, zoals je aan een brede dreef zou verwachten, maar een blokkendoos die omgekieperd was. In totaal 600 woningen met parkeren op eigen terrein, uitgevoerd als appartement (maximaal 11 lagen) of eigen woning op begane grond. In beide gevallen: ideeën over een dorp en oude stad versmolten tot iets wat je met een positieve mindset een lekker rommeltje zou kunnen noemen of met een andere mindset: een misbaksel en definitief nee tegen alles waar de Bijlmer voor stond.

En dan was er nog een plan, van een andere stedebouwkundige, dat ging o.a. over het openbare gebied rond het metrostation. Zo blijft het plein voor het buurtcentrum gehandhaafd, lekker kaal, maar ook versierd met een paar enorme, cirkelvormige plantenbakken voor bomen, met rondom een fraaie zitbank. Bakken die ze ook in het park verderop in het Bijlmermuseum-gebied wil neerzetten. Iets bruisends was op de tekening van het plein nog niet te ontdekken, hoewel het woord horeca wel genoteerd staat. Maar ja geen plaatje van een gezellig, druk plein, en geen naam van een geïnteresseerd horeca-bedrijf, een dansschool of rap-podium, terwijl Hart voor de K-buurt juist daar het leven en het samen zijn wil vieren.

Bewoners mogen nu stemmen over het plan, althans over de woonmodellen, die in principe niet voor hen als toekomstige bewoners bedoeld zijn. Wordt het intiem en gesloten of sociaal en open. En het stemmen moet snel want de ambtenaren willen het gekozen plan snel doorschuiven naar de mensen die nu politiek verantwoordelijk zijn, zodat zij, die straks na de verkiezingen in maart verantwoordelijk worden, met een fait accompli zitten. En daarna komen dus beraadslagingen met de projectontwikkelaars die de plannen moeten financieren.

Stemmen kan via de website: K-midden, participatie website, maar kon gisteren ook al tijdens de vergadering. En toen stond Mike op. Hij betoog dat het plan, als het om bewoners ging, vooral was vorm gegeven door de ‘assertieven’, die moeilijke woorden begrijpen en ervaring met dit soort zaken hebben, maar zijn mensen, het volk (!), waren dus door de ambtenaren en hun participatie-medewerkers (De Wijde Blik) buiten gesloten. Naast hem ontrolden twee heren vervolgens een groot spandoek met in forse letters ‘participatie-staking’. Zij van het Hart verwierpen kortom alle plannen en gingen het helemaal overnieuw doen, te beginnen met het ontwikkelen van een visie. Studenten in Maastricht stonden al te trappelen om hen te helpen.

2 Reacties op “De dromen van bewoners vertalen naar realiteit en haalbare plannen.

  1. Beste Henno,
    Een vraagje. 21 maart ‘moeten’ we ook stemmen voor de bestuurscommissie. Ik zal wel heel erg dom zijn, maar waar moet ik dan op stemmen. Moet ik op een individueel persoon stemmen of op een partij? Ik snap er echt helemaal niks van. Je hoort er ook helemaal niks van. Ik denk dat ik maar een grote rode streep zet. Kun je mij misschien per mail een antwoord geven ? Alvast bedankt. Fijn weekend verder.

  2. Ooit werd het marktplein onder de Metro als het nieuwe hart van de K-buurt beschreven. In de uitvoering is dat blijven steken.

    Mag ik pessimistisch opmerken dat ik ook weinig vertrouwen heb in de nieuwe plannen?

    Bezorgde groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s