Er komen spannende verkiezingen aan.

In Amsterdam zouden we straks op 21 maart moeten kiezen voor een politieke partij die onze stad een toekomst naar ons idee geeft en ons inspireert daar energiek in mee te participeren. Wat doen we met de almaar stijgende woonlasten die ons leven vast nagelen op de 4-zitsbank of een smal matras in zo’n nieuwbouw-woninkje van nog geen 30m2 zonder balkon. En wat te doen met de fietsende piraten en keiharde uitbaters van ons cultureel erfgoed, de oude binnenstad, ooit ons eigen feestterrein. De partijen komen niet met enthousiaste plannen en wijzelf schrijven er niet over in ons kladblok annex ‘poesjes-album’, dat we Facebook noemen, en zo gaarne met eenieder delen. We maken onszelf blij met schimpscheuten naar mensen met een vlekje.

Gelukkig maar dat onze vroede vaderen ons niet geheel in de steek laten. We kunnen straks nog beter participeren, zo is de belofte, want Amsterdam wordt opgedeeld in 22 woongebieden, die vervolgens weer gebundeld zijn in zeven stadsdelen, ieder met zijn eigen bestuur – een drietal (benoemde) gedelegeerden namens B&W – die weer zwaarwegend geadviseerd worden door een viertal bewoners per gebied. Stadsdelen zijn alzo niet langer een storende bestuurslaag tussen bewoners en het hoogste, politieke orgaan, zo is het idee. Het zal wel. Wij als gewenste participanten hebben daarover niet gediscussieerd en besloten, en alle politiek verantwoordelijken hebben ons de afgelopen maanden en jaren ook nauwelijks geïnformeerd. De websites der partijen brengen u evenmin verder. Daar heerst leegte.

Inmiddels heeft u de stemkaarten binnen. En voor zover u het nog niet wist: per woongebied kunnen de bewoners vier vertegenwoordigers kiezen, die ook in hun gebied wonen. Zij mogen straks de gedelegeerden van het stadsbestuur adviseren in twee vergaderingen per maand a raison van 700 euro per maand. Natuurlijk mogen de bewoner-vertegenwoordigers lid zijn van een politieke partij en mogen politieke partijen met hun eigen kandidaten meedoen, opdat de vertegenwoordigers ook via partijbelangen aangestuurd kunnen worden. Uitkomst: er doen vooral politieke partijen mee – oude en nieuwe – die ook mee doen met de gemeenteraadsverkiezingen.

Kortom geen kandidaten, die bekend bewoner dan wel gekend buurtactivist zijn, en los van een partij met een eigen lijst opereren, behoudens wellicht Caroll Sastro, heel actief in Zuidoost, maar vooral activist voor de belangen van gehandicapten. Haar lijst heet ‘Carryonthemove’ met haarzelf als enig kandidaat, zowel voor de gemeenteraad als het gebied Gaasperdam/Driemond.

Zuidoost kent drie woongebieden, samen goed voor 12 adviseurs, behoudens Gaasperdam/Driemond zijn dat Bijlmer Centrum en Bijlmer Oost. Gaasperdam kent 15 lijsten, Bijlmer Centrum 11 en Bijlmer Oost 9. Nieuwe partijen zijn naast Carryonthemove: Denk, U-Buntu, BIJ1, Platform Amsterdam (komt voort uit Platform Zuidoost), Partij voor de ouderen, Samen (Ferdy Jacobs), Forum Zuidoost (Pieter Knabben), B4Real (M.Koswal), lijst 31 (Betty Mezgebe), lijst 32 (J. Sommer), en lijst 33 (Annet van Hoorn). De laatste 6 partijen/lijsten, vanaf Samen, kunnen we in het geheel niet duiden. De namen tussen haakjes verwijzen naar lijsttrekkers. D66, SP, Denk, BIJ1, en CDA doen niet in alle woongebieden mee, net zoals Forum Zuidoost, lijst 32, lijst 33, Carryonthemove – alleen deelname in Gaasperdam/Driemond – en lijst 31 plus Partij van de ouderen, alleen Bijlmer centrum.

Opvallende namen zijn die van Gerti en Dick den Dekker, die de lijst van de Partij van de ouderen aanvoeren, en zich vele jaren als H-buurtactivist manifesteerden. De oude hap van het stadsdeelbestuur – bestuurders en commissieleden – heeft zich in ieder geval in Zuidoost en masse terug getrokken. Alleen Michel Idsinga – al sinds jaar en dag lid van de PvdA-fractie in Zuidoost – is opnieuw verkiesbaar, als PvdA lijsttrekker in woongebied Gaasperdam.

Een deel van de oude hap vinden we wel terug op de lijsten voor de gemeenteraad, zoals Iwan Leeuwin (ex Groen Links), lijsttrekker U-Buntu; Jude Kehla Wirnkar, lijsttrekker Platform Amsterdam (overigens ook lijsttrekker in Bijlmer Oost); John Olsen, nr. 3 bij de Christen Unie (met op nr. 1 Don Ceder, beroemd advocaat in de Bijlmer) en Remco van Dijk nr. 35 bij D66. Zuidoost wordt verder vertegenwoordigd door Simion Blom (reeds raadslid voor Groen Links, nu plaats 8) en geheel nieuw: Nenita La Rose (de vrouw van Marcel) nr. 5 bij de PvdA. Ook bijzonder: oud VVD-wethouder in Zuidoost, Peter van Kampen-Maij, nu nr. 9 op de lijst van Forum voor Democratie.

De lakmoesproef van onze nieuwe participatie wordt natuurlijk het aantal stemmen. Komen we boven de 25% van het aantal stemgerechtigden? De 25% verwijst naar een laagterecord in Zuidoost (specifiek Bijlmer Centrum) bij gemeentelijke verkiezingen in 1998.

Advertentie

3 Reacties op “Er komen spannende verkiezingen aan.

  1. Las net op At5 dat Laurens Ivens ook niet gestemd heeft voor de stadsdeelcommissie. Ben dus niet de enige. Vanmorgen stond ik om 7.30 bij stembureau OBA aan het Bijlmerplein. Mocht pas na heel veel praten
    naar binnen. Deur zat nog op slot. Medewerkster van de bieb dacht dat het stembureau pas om 8.00 open ging. Vreselijk slordig toch weer. Ik zit altijd op een stembureau in de Baarsjes, behalve deze keer. De voorzitter hoort er toch op toe te zien dat het stembureau op tijd open gaat. Hier in Zuidoost dus niet.

  2. Pieter Knabben is een vaker veroordeelde oplichter samen met Ron Blaas, Gerard de Gast, Jan van End, John van Rijn, Peter Jan Renz lichten ze op en halen ze bedrijven leeg.

    ALLEMAAL hebben ze hiervoor al vast gezeten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s