Zuidoost stemt gewoon traditioneel

Bijna 22.000 mensen stemden in Zuidoost voor de Stadsdeelcommissie, bestaande uit 12 leden, vier per woongebied. En de uitslag klinkt bijna vertrouwd: drie PvdA-ers, drie Groen Linksers, 2x VVD, 1x Denk, 1x D66, 1x SP en 1x 50 Plus. Geen enkele zetel dus voor lokalen en voor bijvoorbeeld ‘migranten-partijen’ als BIJ1, – door sommigen zoals Radio Mart in de Bijlmer een alles verzengende overwinning toegedacht –, Platform Amsterdam en U-Buntu.

Het minst gestemd werd in Bijlmer Centrum, met 5118 stemmen. Winnaar werd daar GroenLinks (Tim Hofman) met 1298 stemmen, net iets meer stemmen dan nodig was voor een volle zetel (1279). Na hem volgen: PvdA (Talita Keerveld, 1125 stemmen), Denk (Mohammad Ibrahim Gazi, 694) en de VVD (Wim van der Kamp, 503).

In Bijlmer Oost was de hoogste vlag voor de PvdA (Irene Gefferie, 1545), gevolgd door GroenLinks (Sander Schreuder, 1510), VVD (Arnoud Jol, 891) en D66 (Anne Wehkamp, 795). Totaal aantal stemmen hier: 6889.

In Gaasperdam/Driemond was de overwinning evenzo voor de PvdA, met als leider Michel Idsinga (1823 stemmen), Groen Links werd 2de met Sandra Grep (1816), derde de SP met Leila Azzam (1637) en 4de 50 Plus met Roy Hofwijks (1074). Er stemden in dit kleinste gebied 9984 mensen.

Van de 12 apostelen heeft alleen Idsinga een lange, politieke carrière in de politiek. Verrassend is nog de naam van Roy Hofwijks, ooit en langdurig rumoerig PvdA-lid.

Sandra Grep haalde het hoogste aantal persoonlijke stemmen (1440) gevolgd door Idsinga (1242) en Sander Schreuder (1190), bewoner van Kleiburg. Behalve Groen Links (1x) behaalde geen enkele partij een volle zetel. 11 leden van de Stadsdeelcommissie kwamen dus binnen op restzetels.

Op foto: Irene Gefferie.

Een Reactie op “Zuidoost stemt gewoon traditioneel

  1. Zelf had ik Caroll Sastro meer stemmen toegedacht.

    Maar inderdaad niets nieuws onder de zon.

    Ik ben benieuwd of er vernieuwende ideeen en gedachten bij de gekozen mensen te ontdekken zijn.
    Nu er vooral geen gelukspotten te verdelen zijn verwacht ik dat de interesse in deze nieuwe bestuursvorm snel zal verdwijnen.

    Democratische groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s