150 kerken, geen stemmers

Het minste dat je als inwoner voor je land, je gemeente of je wijk kan doen is stemmen, desnoods blanco of ongeldig. Een kleine moeite om te demonstreren dat de democratie je aan het hart gaat en het beste voor jezelf en je medebewoners over hebt.

In Zuidoost gaan we graag voor ons eigen heil naar de kerk, zoals in de Passion met klaroen geschal werd opgemerkt, maar bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen stemde slechts 36% ofwel 24.420 mensen van de 66.826 stemgerechtigden. En voor de stadsdeelcommissie lag dat percentage nog lager.

Het minst werd er voor de gemeenteraad gestemd in Bijlmer Centrum, het gebied tussen de Gooiseweg en het spoor tussen Utrecht en Amsterdam: 27,8% tegen 37% voor Bijlmer Oost (Bijlmerweide-Gooiseweg), 47% in Nellestein, 42% in Gein/Reigersbos, 40% in Gein en 55% in Driemond.

Voor de stadsdeelcommissie stemden in totaal 21.991 mensen. De PvdA en Groen Links werden daarbij de grote winnaars met respectievelijk 4493 en 4624 stemmen, met als goede derde de VVD met 2275 stemmen.

Omgerekend naar het aantal stemgerechtigden stemden dus nog geen 14% op de PvdA en Groen Links samen. Het wordt flink meer als we het aantal stemmers op de PvdA en Groen Links, samen goed voor 6 van de 12 zetels, verrekenen met het aantal uitgebrachte stemmen. We komen dan uit op 41% van alle stemmen. Halleluja !

In vergelijking met vroeger: in 1998, toen alles slechter was, was de opkomst voor de gemeenteraad in zuidoost nog ietsje beter dan nu: 39,8 %. En gesproken over de neerwaartse spiraal van de PvdA: bij gemeenteraads verkiezingen van 2002 stemde nog 41,3% van alle Zuidoosters op de sociaal-democratie.

Het is maar een geluk dat we met meer dan 130 nationaliteiten zijn. De diversiteit gaat ons redden, zeker als de Heer mij gelukkig maakt.

Een Reactie op “150 kerken, geen stemmers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s