De ‘Corbusiaanse’ honingraatflat bracht ons een multicultureel stadsdeel

Het was vroeger heel gewoon, zo las ik, dat een woningbouwcorporatie/vereniging (wbv) zijn naambordje op een gevel hing waar het de baas was. Rochdale heeft die gewoonte weer opgepikt, waarschijnlijk vanuit een lief idee over cultureel erfgoed. Hoe dan ook: sinds vandaag heeft Hoogoord, de oudste flat van de Bijlmer, zo’n bordje, natuurlijk gemaakt van gerecycled materiaal, dat telkens weer anders uitvalt (leve de differentiatie!). En er hoort ook een wat lullig verhaal bij (zie Rochdale).

Er werd omwille van 50 jaar Bijlmer evenwel niet alleen een bordje opgehangen. Er werden op deze dag (geen idee waarom deze verkozen werd) ook bewoners verwelkomd die 40 jaar of langer in de B. wonen en ik ben een van hen. We mochten bij nummer 191 op de stoep van Hoogoord zitten, bij een luxe koffie-automaat op een kar. We kregen wat lekkere hapjes en een tas met voorvak plus klep. Handig. In de tas een literair boekje uit 2013, dat onder verantwoordelijkheid van de provinciaal gedeputeerde Elvira Sweet was uitgebracht. Ze had ook nog een lang intro in dat boekje geschreven, maar dat had dus een echte kenner gedaan, zover leek wel duidelijk. Het keurige boekje bevat vooral gedichtjes bij panden aan het water en dat dan in de provincie Noord-Holland. De Bijlmer stond er ook in: de flat Gliphoeve 2/Gravestein aan een sierwater. Het onderschrift is politiek: “Gliphoeve was een van de eerste complexen die in de jaren tachtig werden gerenoveerd. Voor Rochdale markeren herstel en behoud van deze ‘Corbusiaanse honingraatflat’ een nieuw begin van dit multiculturele stadsdeel.” Ach ja. Gliphoeve 1 en 2 (nu Geldershoofd en Gravestein) waren rond ‘80 mede verantwoordelijk voor de grote verloedering van de B. en behoefden begin ‘80 een grootscheepse renovatie plus naams verandering, in de jaren ‘90 en 2000 gevolgd door een 2de renovatie. En het zijn nog altijd probleemflats, net zoals de vier oude flats in de H-buurt, waarover Rochdale op zijn site opmerkt: “Ook de komende jaren is de H-buurt benoemd tot ontwikkelbuurt, waardoor er de komende jaren hard gewerkt wordt aan het verbeteren van de leefbaarheid.”

Misschien wilt u ook nog weten wat wij op deze dag nog meer kregen als vasthoudend bewoner. Welnu, dat waren een balpen, een nauwelijks te openen plat doosje met ronde pilletjes of suikertabletjes (geen idee), en een fraai vorm gegeven zandloper, afgesteld op vijf minuten, opdat wij dat ding vanwege het klimaat in de douche hangen en zodoende niet langer dan vijf minuten douchen, als wij tenminste de moeite nemen om het ding te keren. En oh ja, we kregen ook nog een zooi ringen om sleutels aan te hangen. En alles was versierd met het logo van onze weldoener.

Op foto: het naambordje wordt opgehangen. Op de trap bewoonster Balke, daarnaast Rochdale baas Birgitte de Maar. 

Een Reactie op “De ‘Corbusiaanse’ honingraatflat bracht ons een multicultureel stadsdeel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s