In Zuidoost stemmen ze niet

De door lokale politici en andere woordvoerders zo bejubelde magie van de Bijlmer is een luchtbel als het gaat om haar democratische gezindheid. In de Bijlmer cq Zuidoost is het opkomst-percentage bij verkiezingen geheel in lijn met de werkloosheid, armoe en niveau van opleiding in ons stadsdeel, vanouds de onderkaste van de stad. Bij de Provinciale Verkiezingen van maart jl was de opkomst in Zuidoost een 20% lager dan gemiddeld in Amsterdam. Het gemiddelde lag in de gehele stad op ruim 53% (opkomst van alle stemgerechtigden), terwijl Zuidoost een dikke 35 scoorde en de Bijlmer bijna 32 %.

De laagste scores werden bereikt in Kortvoort (14%), de H-buurt (17%), Kraaiennest west (21%) en Venserpolder (24%); de hoogste op de Poort (53%) en Kraaiennest oost / Kleiburg (48%).

De best scorende partij in Zuidoost was Groen Links met 18,9%, gevolgd door de PvdA / 15,6%, Forum met 10%, Denk / 7,7%, SP / 7,6 en D66 met 7,6%. Ten opzichte van het gemiddelde van Amsterdam zijn er enkele redelijk grote verschillen. Zo blijft de PvdA het hier, net zoals in het verleden, beter doen dan geheel Amsterdam: 4% beter (15,6 tegen 11,4). De VVD, Groen Links en D66 komen hier veel slechter uit de bus. D66 scoort zelfs 6% minder. Positieve, maar kleine verschillen (1-2%) ten opzichte van gemiddeld Amsterdam zijn er bij Denk, PVV en Forum (10% in Zuidoost, tegen 8,7 geheel Amsterdam).

Conclusie: in zuidoost is links nog altijd aan de macht en groeit de basis van ‘nieuwkomers’ als Denk en Forum.

Veel zegt het natuurlijk allemaal niet. Gezien de ongelooflijke lage opkomst – 65% stemde niet – hebben alle percentages maar betrekkelijke waarde, hoewel dat geen partij weerhoudt zijn zetels te claimen. Het betekent ook dat gentrificatie nog ver weg is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s