Zeven jaar eerder dood dan elders

Onlangs liep een groep kinderen uit Venserpolder langs een paar voor hen gebruikelijke routes om te ontdekken waar ze verleid worden om ongezond voedsel in te slaan. Het was onderdeel van een gemeentelijk programma om te onderzoeken hoe ze het overgewicht in Zuidoost kunnen bestrijden. Overgewicht is namelijk bij ons het grootste probleem als het om gezondheid gaat. Bij ons gaan bewoners gemiddeld zeven jaar eerder dood dan elders. Ze worden eveneens negentien jaar eerder ziek. Het past allemaal keurig bij andere beroerde cijfers zoals die van de werkloosheid en armoede. Het bewijs ligt ook op straat. Je kan althans die conclusie trekken als je de te dikke meiden en dames ontwaart. Veel dames hebben bovendien grote moeite met lopen. Veel meer dan een waarneming is dit natuurlijk niet.

Een ander gemeentelijk onderzoek naar gezondheid en welbevinden werd tussen 2017 en 2020 uitgevoerd. Plaats van handeling was evenzo Venserpolder, immers al jaren bekend als een probleembuurt. Onder de titel ‘Venserpolder groeit & leeft’ werd samen met bewoners een aantal discussies opgetuigd om te ontdekken waarmee de bewoner beter en gezonder in z’n vel zou komen. Er werden projecten bedacht en bewoners mochten stemmen.

De resultaten van het onderzoek zouden eind 2019 bekend worden gemaakt, maar we kunnen er niets over vinden, niet op Facebook waar een pagina voor het project was ingericht en niets op de website van de gemeente. Een resultaat schijnt er echter te zijn: de aanleg van een aantal moestuinen in een blokhof in het zuidwesten van de buurt. Verleden jaar zond de tv daar nog een lief filmpje over uit.

Het onderzoek was waarschijnlijk ook een positieve impuls voor South East Stars, de stichting van Gilma Laurence in het Boeninhuis op de Barbusselaan. Zij legde zich vooral toe op kinderactiviteiten, bijvoorbeeld het schoonhouden van de buurt. En dat is handig als je tevens de buurtambassadeur bent. Helaas geeft haar website verdomd weinig info. Wat er in dit jaar aan activiteiten is, wordt niet vermeld.

En tenslotte werd onlangs in ‘t Spinnewiel de Buurtsalon Zuidoost opgericht. Bij elkaar zijn dat toch een paar kleine stapjes naar een langer en gezonder leven.  En zoals we in een vorig bericht meldde: de gemeente komt straks met een heel groot plan om Zuidoost er bovenop te helpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s